3,2 miljoen voor Congo - VN: Rwanda steunt rebellen

Kinderen spelen in een afgebrande vrachtwagen van het Congolese leger in Ndosho, in de buurt van Goma.
Kinderen spelen in een afgebrande vrachtwagen van het Congolese leger in Ndosho, in de buurt van Goma. Foto Reuters / James Akena

Nederland stelt 3,2 miljoen euro beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen uit Congo. Dat maakte PvdA-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen vandaag bekend, meldt Novum. De gevechten tussen rebellen en het regeringsleger in en nabij de stad Goma in het oosten van Congo, hebben geleid tot een grote stroom vluchtelingen.

Nederland sluit zich aan bij de oproep van de VN-Veiligheidsraad die van de rebellenbeweging M23 eist dat ze zich terugtrekt uit Goma. Ploumen:

“Destabilisatie van Congo ligt op de loer met mogelijk nog meer geweld en doden tot gevolg.”

Onduidelijk is hoeveel ontheemden er zijn door het recente geweld. Veel mensen zijn Goma, een stad van bijna een miljoen inwoners, ontvlucht. Zestigduizend mensen die vanwege eerdere gevechten al in een vluchtelingenkamp in de buurt zaten, zijn ook op de vlucht geslagen. In het gebied waren al ruim zevenhonderdduizend ontheemden.

Volgende halte voor rebellen Bukavu

Vandaag liepen duizenden Congolese militairen en politieagenten over naar M23. De leiders van de rebellen zwoeren heel Congo te veroveren, inclusief de hoofdstad Kinshasa. Kolonel Vianney Kazarama zei tegen duizenden juichende mensen die bijeen waren gekomen in een stadion in Goma:

“We gaan nu naar Kinshasa. Niemand zal dit land verdelen.”

Kazarama zei dat het volgende doel Bukavu is, de hoofdstad van de provincie Zuid-Kivu. De rebellen hebben volgens hem de stad Sake, 27 kilometer buiten Goma aan de weg naar Bukavu, al in handen. In Bukavu protesteren de inwoners al tegen de regering in Kinshasa en betuigen ze hun steun aan de rebellen, aldus ooggetuigen.

De positie van president Kabila wankelt ondertussen. De oppositie in Congo houdt hem verantwoordelijk voor het geweld, vooral omdat hij geen open kaart speelt over de rol die Rwanda in het conflict speelt.

Uit een VN-rapport dat vandaag is gepubliceerd, blijkt dat Rwanda de rebellen steunt:

“De regering van Rwanda blijft het wapenembargo schenden door directe militaire steun aan de rebellen van M23, het faciliteren van rekruteringen, het aanmoedigen en helpen bij desertie uit het Congolese leger en het leveren van wapens, munitie, informatie en politiek advies”, aldus het rapport.”

In de VN-resolutie die gisteren werd aangenomen en waarin de Veiligheidsraad eist dat de M23-rebellen zich terugtrekken uit Goma wordt het land juist niet bij naam genoemd.