007 in duel met Bond

Sean Connery belaagt Daniel Craig, Roger Moore bindt de strijd aan met Sean Connery, Timothy Dalton en Pierce Brosnan bevechten elkaar.

Brad Hansen heeft een knappe montage gemaakt van shots uit diverse 007-films waarin het lijkt of diverse James Bonds duels uitvechten. En het is zowaar elke keer spannend: wie wint? Dit zou zomaar een ‘meme’ kunnen worden, een idee dat door tallozen nagevolgd wordt, zoals de duizendvoudig ondertitelde woede-uitbarsting van Hitler uit Der Untergang.

Op het officiële YouTube-kanaal van de Bond-franchise staat een bijna even originele video: een film van krap twee uur die bestaat uit de eerste vijf minuten van Dr. No (1962), de tweede vijf van From Russia With Love (1963), minuten 10-15 uit Goldfinger (1964), enzovoort. Een vermakelijke manier om de vijftigjarige evolutie van de reeks zichtbaar te maken, en ironisch te benadrukken dat telkens hetzelfde verhaal wordt verteld.

Een digitaal gecreëerde achtergrond is de gewoonste zaak van de wereld, maar de meeste acteurs zijn nog steeds levende wezens.

Afgelopen weekend was de vijfde The Machinima Expo, een jaarlijks festival voor films die in hun geheel zijn opgenomen in de wereld van een computergame, inclusief virtuele acteurs. Wie de inzendingen bekijkt, zal concluderen dat deze manier van werken nog niet volwassen is. Gezichten zijn emotieloos, bewegingen zijn stroef, spraak overtuigt niet. Acties waarbij het op precisie aankomt, zoals omhelzingen of drinken uit een glas, lijken nergens op. Veel inzenders leveren een abstracte muziekvideo of iets anders met veel pretenties en weinig technische eisen. Plot en humor zijn ver te zoeken.

Een van de aardigste films is Libre Arbitre (Vrije Wil), een Franse korte film over een huurmoordenaar met twijfels. Ook hier leiden de gebrekkige beelden vreselijk af, maar er wordt een verhaal verteld, er is een gelaagde vorm en het slot verrast.

Donderdag schreef deze krant over soulzanger Cody Chesnutt, naar aanleiding van zijn nieuwe cd en zijn recente optreden in Paradiso. Zijn hoge stem herinnert aan Marvin Gaye. Vrijwel gelijktijdig verscheen op het YouTube-kanaal van radiozender KEXP een ongemonteerd solo-optreden van Chesnutt. Met een blauwe helm op speelt hij vijf nieuwe nummers, waarbij hij zichzelf begeleidt op elektrische gitaar. Zijn prachtige stem krijgt zo alle aandacht.

De video’s zijn te zien op nrc.nl/webscan.

    • Herbert Blankesteijn