Wietpas per direct de prullenbak in

De wietpas wordt onmiddellijk afgeschaft en ingeruild voor een ingezetencriterium. Per 1 januari 2013 mogen alleen nog inwoners van Nederland bij coffeeshops naar binnen.

Den Haag. Het Nederlandse softdrugsbeleid is, na alle aanpassingen van de afgelopen jaren, weer een verandering rijker. Minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie presenteerde gisteravond de evaluatie van de wietpas en de uitwerking van de coffeeshopparagraaf uit het regeerakkoord.

Conclusie: de wietpas wordt per direct afgeschaft. In plaats daarvan komt een ingezetencriterium. Per 1 januari 2013 mogen alleen nog inwoners van Nederland softdrugs kopen in een coffeeshop. Er zijn uitzonderingen mogelijk voor gemeenten om beargumenteerd af te wijken van de invoerdatum. „Lokaal inkleuren” van beleid en lokale „fasering” noemt de minister dat.

Het ‘nieuwe’ beleid betekent in veel plaatsen het voortbestaan van de status quo: blowende toeristen blijven welkom. Steden als Amsterdam en Utrecht gaven de afgelopen maanden namelijk al aan geen enkele reden te zien om toeristen uit het coffeeshops te weren. Moeten die gemeenten over vijf jaar wel buitenlanders weren? Of over tien jaar? Opstelten gaf geen antwoord. „Er is geen fatale datum”, gaf de minster toe.

De wietpas werd op 1 mei ingevoerd in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Coffeeshops werden besloten clubs met leden die zich moesten registreren. Het was de bedoeling dat de wietpas per 1 januari 2013 landelijk van kracht zou gaan. Het weren van buitenlanders in de grensstreek was volgens de minister „zo’n succes” dat het plan van de besloten clubs en de wietpas van tafel kan. Al gaf hij toe dat de besloten clubs ervoor zorgden dat naast drugstoeristen ook Nederlandse blowers wegbleven uit de coffeeshops. Die waren bang om zich te laten registreren. Het gevolg was dat in diverse gemeenten in het zuiden van het land „een toename van het illegale circuit in straathandel, drugspanden en wiettaxi’s” plaatsvond.

Het nieuwe beleid is goed nieuws voor gemeenten als Amsterdam, die geen reden zien om toeristen te weigeren en nu ruimte voor „lokaal maatwerk” krijgen. Welke termijn gemeenten daaraan hangen is aan hen. „Ik wil lokale afwegingen zien”, zei Opstelten, die benadrukte dat die afwegingen gemaakt moeten worden in overleg met de ‘driehoek’ van politie, justitie en gemeente. NRC