Wat is de waarde van de Stones?

None
Illustratie Petar Pismestrovic

Dank voor uw goed geschreven artikel over The Rolling Stones (NRC Handelsblad, 16 november), maar ik mis wel iets. De Stones waren symbool voor alles wat God had verboden. Keith Richards dronk te veel, gebruikte drugs – met de politie altijd op zijn hielen – en had stelselmatig een stiletto in zijn laarzen. Mick Jagger staat symbool voor decadentie, overspel en absurde seksualiteit. Brian Jones was een nog grotere bandiet, door vrouwen zwanger te maken en er dan vandoor te gaan.

Natuurlijk hebben de Stones bijgedragen aan muzikale vernieuwing, alleen al door prachtige bass riffs in te voeren en maatschappijkritische teksten als in Satisfaction en Street Fighting Man neer te zetten, maar geen enkele pedagoog kan aan zijn kinderen uitleggen wat de waarde van de Stones is geweest. Ikzelf, nota bene als humanist, heb de grootste moeite met Sympathy for the Devil.

De Stones zijn fascinerend en weerzinwekkend tegelijk.

B.Th. Steynis

Almelo