Was het wraak voor Guerrero , Dipsy, Mellow en Lucky?

In this Thursday Nov. 8, 2012 photo software company founder John McAfee speaks at the official presentation of equipment ceremony that took place at the San Pedro Police Station in Ambergris Caye, Belize. McAfee, 67, has been identified as a "person of interest" in the killing of his neighbor, 52-year-old Gregory Viant Faull, whose body was found on Sunday. Police are urging McAffe to come in for questioning. (AP Photo/Ambergris Today Online-Sofia Munoz) AP

Hij werd steenrijk met antivirussoftware en werd vervolgens antimaterialist. En nu is er die vermoorde buurman van John McAfee. De politie in Belize beklemtoont dat een van Amerika’s bekendere zakenmannen heus geen verdachte is. Ze willen McAfee (67), die sinds het voorval op de vlucht is, alleen maar als getuige horen. De buurman werd vorig weekend in een plas bloed gevonden door de schoonmaakster. Van achteren door het hoofd geschoten in zijn huis, op een eiland voor de kust van het Midden-Amerikaanse land.

John McAfee, rijk geworden met de gelijknamige antivirussoftware, weigert te geloven dat hij geen verdachte is. Hij is ervan overtuigd dat de politie hem zal martelen tot hij bekent en hem daarna zal vermoorden.

Toen de politie naar zijn landgoed kwam, had McAfee zich in zijn tuin ingegraven en lag hij met een kartonnen doos over zijn hoofd. In contacten met journalisten zegt hij dat hij elke paar uur van verblijfplaats wisselt. Naar verluidt heeft zijn haar zwart geverfd.

In een telefoongesprek met persbureau AP ontkende McAfee zijn buurman – de 52-jarige Amerikaan Gregory Faull – te hebben vermoord. „Ik kende hem nauwelijks”, zei hij over de eveneens zongebruinde man in een Hawaiiblouse van wie op internet een foto circuleert. „Hij was een zware drinker en irritant. Maar als we alle irritante mensen zouden vermoorden, zou er niemand meer overblijven.” Tegen een andere journalist zei McAfee dat hij dacht dat de overheid hem had willen vermoorden, maar per ongeluk zijn buurman had geliquideerd. Deze zomer stelde hij dat een van de zeven vrouwen in zijn huis een moordenaar was.

Volgens de politie in Belize had John McAfee een slepend conflict met zijn buurman, met name over de luid blaffende honden van de softwarepionier. De dag voor Faulls dood stierven vier van McAfee’s honden, Guerrero, Dipsy, Mellow en Lucky – vergiftigd.

De man die in de jaren negentig een vermogen van 100 miljoen dollar verwierf door zijn antivirusbedrijf te verkopen, woont al vier jaar in Belize. Hij vertrok uit de VS, omdat hij genoeg had van de Amerikaanse zucht naar geld. De crisis deed zijn vermogen slinken, en hij stond zich er ook op voor antimaterialist te zijn geworden. De laatste schatting van zijn vermogen is 4 miljoen dollar.

De rentenierende McAfee draagt zelf bij aan het beeld van excentriekeling; hij liet zich fotograferen met een ontbloot, getatoeëerd bovenlijf en een geweer in zijn handen. Eerder werd hij verdacht van drugsproductie en deed de politie een inval.

De premier van Belize, Dean Barrow, heeft McAfee dringend opgeroepen zich te melden. „Ik wil niet onaardig zijn, maar hij lijkt extreem paranoïde. Of knettergek.” NRC