Frankrijk: absurd dat VN-troepen M23 niet tegenhouden in Congo

Rebellen in Congo patrouilleren in de straten van Goma. Foto Reuters/James Akema

Bijna vijftienhonderd vredesmilitairen van de Verenigde Naties zijn in de Oost-Congolese stad Goma aanwezig. Zowel het Congolese leger als de Franse overheid reageren gefrustreerd omdat de VN probeert gevechten met de rebellenbeweging M23 te voorkomen.

De vredestroepen kunnen de nationale troepen in Goma ‘niet vervangen’, zo verklaarde een woordvoerder van de VN. Ze hebben geen mandaat om het op te nemen tegen de rebellen.

Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius noemde het “absurd” dat de VN-troepen de rebellen niet konden tegenhouden en roept de VN Veiligheidsraad op het mandaat van de blauwhelmen uit te breiden. Als argument waarom dit niet gebeurt draagt de VN aan dat de vredestroepen de levens van burgers niet in gevaar willen brengen.

De VN laat weten dat de blauwhelmen aanwezig blijven in de stad, en de controle over het vliegveld van Goma houden.

De val van Goma, de stad die eerder vandaag werd overgenomen door de rebellen, zal volgens de VN leiden tot een humanitaire ramp. Ruim 50.000 mensen, die eerder dit jaar al ontheemd waren door de strijd tussen het Congolese leger en M23, zijn de kampen rond Goma ontvlucht. Schattingen over het aantal inwoners van Goma lopen uiteen van een half miljoen tot een miljoen.

    • Annemarie Coevert