Verdachte van verijdelde aanslag op Pools parlement Breivik-fanaat

Het Poolse parlementsgebouw in de hoofdstad Warschau. De politie heeft eerder een aanslag verijdeld die een 45-jarige bommenexpert wilde plegen. Foto AP/ Czarek Sokolowski Het Poolse parlementsgebouw in de hoofdstad Warschau. De politie heeft eerder een aanslag verijdeld die een 45-jarige bommenexpert wilde plegen. Foto AP/ Czarek Sokolowski

De man die is gearresteerd voor de verijdelde aanslag op het Poolse parlement, is gefascineerd door de Noorse schutter Anders Breivik. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk tijdens een persconferentie gezegd.

De man was van plan om een autobom van vier ton te laten ontploffen bij het parlementsgebouw in Warschau op het moment dat de hele regering aanwezig zou zijn. De politie arresteerde hem 9 november, zo maakte de regering vandaag bekend. Volgens Tusk deed de verdachte van de bomaanslag weinig om zijn fascinatie met Breivik te verhullen. Hij zei ook dat een analyse van Breikviks contacten in het buitenland de onderzoekers had geleid naar de verdachte.

De verdachte, die geen lid was van een politieke groepering, heeft extreem-rechts sympathieën vertelde de Poolse openbaar aanklager Mariusz Krason:

“Hij claimt dat hij handelde uit nationalistische, anti-Semitische en xenofobische motieven. Hij verkende de buurt rondom het parlement en verzamelde explosieven. De dreiging van een aanslag was reëel.”

De verdachte is een 45-jarige Poolse universitair onderzoeker die toegang had tot de laboratoria van de Landbouwuniversiteit van Krakau. Uit de bij hem gevonden spullen blijkt dat de man een expert is in explosieven en zelf bommen kon bouwen. Zo was hij in het bezit van explosieve stoffen als hexogen en tetryl, ontstekingen, munitie en geweren, alhoewel hij nergens een vergunning voor had. Zijn achtergrond verschafte hem de toegang tot deze spullen. De decaan van de universiteit waar hij werkte, Roman Sady, zei dat de man geen enkel verdacht gedrag toonde:

“Het is nooit bij ons opgekomen dat iemand van onze universiteit betrokken was bij dit soort zaken. Er was geen ook geen enkele indicatie van zijn collega’s dat er ongewone dingen gebeurden.”

De man heeft deels bekend. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij tot vijf jaar celstraf krijgen. Twee personen die met de verdachte hebben samengewerkt zijn ook opgepakt, vanwege verboden wapenbezit.

    • Anouk Eigenraam