Vader Marianne Vaatstra: ze kende Jasper S. absoluut niet

Marianne Vaatstra kende de 45-jariger Jasper S. uit Oudwoude absoluut niet. Dat zei de vader van het vermoorde meisje, Bauke Vaatstra, dinsdag tegen Omroep Friesland, meldt persdienst Novum.

DEN HAAG - Boerderij verdachte op 2,5 kilometer van vindplaats Vaatstra ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
DEN HAAG - Boerderij verdachte op 2,5 kilometer van vindplaats Vaatstra ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT De boerderij van de verdacht lag op 2,5 kilometer van de vindplaats van Marianne Vaatstra. Foto ANP / Lex van Lieshout

Marianne Vaatstra kende de 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude absoluut niet. Dat zei de vader van het vermoorde meisje, Bauke Vaatstra, vandaag tegen Omroep Friesland, meldt persdienst Novum.

Gisteren werd bekend dat de 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude is opgepakt in de zaak. In het grootschalige dna-onderzoek dat werd gedaan onder achtduizend mannen leverde zijn dna een match op. De destijds 16-jarige Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord.

Jasper S. was veel ouder dan Marianne Vaatstra

De vader van Marianne Vaatstra zegt er heilig van overtuigd te zijn dat ze elkaar niet kenden:

“Ze is onder druk met hem het land in gegaan. Het kan best zijn dat ze eerst een sigaret met hem heeft gerookt om te bedenken hoe ze daar op de een of andere manier weg kon komen.”

Het was volgens vader Vaatstra de eerste keer dat zijn dochter in Kollum was, waar ze was uitgeweest voordat ze verdween. “Ze ging normaal altijd naar een bar in Veenklooster.” Bauke Vaatstra zegt er “absoluut niks van te geloven” dat de twee elkaar kenden, ook omdat Jasper S. “veel ouder was dan zij”.

Eerder liet Bauke Vaatstra weten Jasper S. niet te kennen, maar zijn kinderen wel. Zij gingen met zijn kinderen naar school.

Enige tijd werd gedacht dat de dader een bekende moest zijn, omdat de politie in de tas van Marianne een aansteker vond met daarop dna-materiaal dat overeenkomt met dat van de verdachte. Dat de aansteker zich in de tas van Marianne bevond, zou erop wijzen dat de dader een bekende zou zijn. Later werd bekend dat de aansteker destijds in de regio werd verkocht en de dader dus uit de buurt moest komen.

De vader van Marianne liet gisteren weten graag te willen praten met de verdachte in de moordzaak. Hij wil uit de mond van Jasper S. horen hoe de man tot zijn daad is gekomen. “Ik denk wel dat er een glas tussen zal moeten zitten. Ze zullen me niet alleen met hem laten”, zei Vaatstra over de mogelijke ontmoeting.

Jasper S. wordt donderdag voorgeleid

De politie en justitie zijn nog tot en met morgenochtend bezig met het onderzoek in de boerderij van Jasper S. Het huis van de verdachte werd gisteren ook al doorzocht. Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of dit iets heeft opgeleverd. Het gezin van S. verblijft tijdelijk elders.

Omdat S. in beperkingen zit en alleen contact mag hebben met zijn advocaat, wilde de zegsvrouw van het OM ook niet zeggen of hij al een verklaring heeft afgelegd. Vanochtend werd bekend dat advocaat Jan Vlug hem zal verdedigen. S. wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.