Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

UvA ontkent derivatenrisico - ‘Wij zijn financieel juist zeer gezond’

AMSTERDAM - Junior Wiskunde Olympiade, beste 83 deelnemers van Kangoeroewedstrijd gaan creatieve en uitdagende wiskundesommen oplossen ANP JERRY LAMPEN
AMSTERDAM - Junior Wiskunde Olympiade, beste 83 deelnemers van Kangoeroewedstrijd gaan creatieve en uitdagende wiskundesommen oplossen ANP JERRY LAMPEN Foto ANP / Jerry Lampen

De Universiteit van Amsterdam ontkent een financieel risico te lopen door het bezit van derivaten. De Inspectie van het Onderwijs heeft het bij het verkeerde eind, stelt UvA-bestuurder Paul Doop in een schriftelijke verklaring.

Doop zei dat de Amsterdamse universiteit financieel juist zeer gezond is. “Wij zitten midden in een omvangrijk bouwprogramma en wij betalen aan rente precies wat wij verwacht hadden.” In een vandaag verschenen rapport van de inspectie staat dat de UvA derivaten heeft met een totale negatieve waarde van 44 miljoen euro. Dat betekent echter niet dat de UvA 44 miljoen kwijt is, stelt Doop. De bestuurder:

“In werkelijkheid is er geen verlies en de UvA heeft geen verplichting tot bijstorting.”

‘Onderwijsinspectie zit fout’

Doop ontkent dat de UvA een ‘open positie’ heeft, een derivatencontract waar geen lening tegenover staat. In een reactie op een tweet van onze columnist Joris Luyendijk zegt de universiteit dat de onderwijsinspectie een fout heeft gemaakt:

Twitter avatar jorisluyendijk Joris Luyendijk F***ing MUPPETS zouden ze in Londen zeggen. De UvA gaat nat met derivaten die ze zelf niet begrepen. http://t.co/pyHvMxRG
via @ewaldeng
Twitter avatar UvA_Amsterdam UvA Amsterdam @jorisluyendijk Klopt niets van, de onderwijsinspectie zit fout. UvA loopt geen risico, heeft geen open positie

Dankzij de derivaten wordt de komende twintig jaar nooit meer dan vijf procent rente betaald op leningen voor bouwprojecten. Uit het onderzoek blijkt dat een op de drie mbo-scholen, hbo-instellingen en universiteiten derivaten heeft, met een totale waarde van 290 miljoen euro negatief. Het onderzoek is voor minister van Onderwijs Jet Bussemaker aanleiding de regels rondom derivaten voor onderwijsinstellingen aan te scherpen.

Jet Bussemaker tot een maand geleden in bestuur van UvA

Opvallend is dat Bussemaker een maand geleden nog deel uitmaakte van het College van Bestuur van de Amsterdamse universiteit. De fout zou zij dus over het hoofd hebben gezien, legt onze onderwijsredacteur Bart Funnekotter uit. Funnekotter:

“Volgens de UvA klopt een tabel in het onderzoeksrapport van de onderwijsinspectie niet. Dat zou heel slordig zijn, omdat de stukken al naar de Tweede kamer zijn overhandigd. Informatie over de UvA zou verward zijn met informatie over de Vrije Universiteit. Maar dit zou ook betekenen dat Bussemaker als bestuurder door de stukken heeft gebladerd en deze vermeende fout over het hoofd heeft gezien.”