Uitgelicht

Film

Get him to the Greek (Nicholas Stoller, 2010, VS). ‘The worst thing for Africa since apartheid’, zo wordt de popsong African Child van rockster Aldous Snow (Russell Brand) hier genoemd, en daarmee is de toon gezet van deze hippe komedie over mannen die niet volwassen kunnen worden. Nerd Aaron Green (Jonah Hill) moet de uitgerangeerde Britse überglamrocker Snow van Londen naar Los Angeles zien te krijgen voor een comebackconcert. Daar blijkt een hoop sex & drugs & rock & roll bij te komen kijken. Veronica, 20.30-22.35u.

Planet of the Apes (Tim Burton, 2001, VS). Make-upafdeling speelt hoofdrol in ‘reimaging’ van orginele apenplaneetfilm uit 1968. Oogstrelend spektakel laat astronaut Mark Wahlberg als een Odysseus de prijs betalen voor het de ruimte insturen van genetisch gemanipuleerde apen. RTL7, 22.50-01.05u.

Hollywoodland (Allen Coulter, 2006, VS). Aardig inkijkje in Hollywood, vermomd als thriller waarin privédetective Adrien Brody een van de zogeheten Hollywoodmysteries onderzoekt: de nooit opgeloste moord op/zelfmoord van televisie-Superman George Reeves (1914-1959). Hij zou er niet meer tegen hebben gekund om altijd met die ene rol te worden geassocieerd. Met Ben Affleck als Reeves.BBC 1, 00.40-02.40u.

Informatief

Earthflight: Africa. Deel 2 van serie natuurdocumentaires die gefilmd zijn uit vogelperspectief, veelal door miniatuurcamera’s die op vogels bevestigd werden. Vanavond zijn dat een aasgier, visarenden, Jan-van-Genten en kelpmeeuwen. Ned.1, 20.35-21.30u.

Général Ishiwara – L’homme qui déclencha la guerre. Documentaire die WO II in het Verre Oosten en de mechanismen die in tijden van crisis tot gewapende conflicten leiden, beschouwt vanuit het standpunt van een van de hoofdrolspelers. Ishiwara Kanji (1889-1948) was als Nichiren-boeddhist aanhanger van de theorie dat de mensheid nu en dan massale conflicten nodig heeft om sterker te worden. Hij was bevelhebber van de Japanse inval in Mantsjoerije in 1931. Al in de jaren ’20 begon hij met de voorbereidingen voor een gewapend conflict met de VS en hij liet niets na om dat uit te lokken. Toen het eenmaal zo ver was zette hij zich echter met gevaar voor eigen leven in om een eind aan die oorlog te maken. De als excentriek bekendstaande Ishiwara had talent voor fotografie, tekenen en filmen en hield van drama. Hij filmde zelf zijn militaire en gezinsleven en het leven van alledag. Arte, 21.55-23.20u.

Amusement

Last Tango in Halifax. Aflevering 1 van zesdelige comedyserie over twee zeventigers die de gepassioneerde verhouding beginnen die het lot hen zestig jaar eerder niet gunde. Met Derek Jacobi en Anne Reid. BBC 1, 22.00-23.00u.