UBS-handelaar veroordeeld tot zeven jaar cel voor megafraude

FILE This Friday, Sept. 16, 2011 file photo shows former UBS trader Kweku Adoboli, center, walking to a security van flanked by police officers after appearing at the City of London Magistrates Court in London. A rogue trader who lost $2.2 billion in bad deals at Swiss bank UBS was convicted of fraud on Tuesday, Nov. 20, 2012. Ghanaian-born Kweku Adoboli, 32, exceeded his trading limits and failed to hedge trades, allegedly faking records to cover his tracks at the bank's London office. At one point, Adoboli risked running losses of up to $12 billion. The fraud conviction carries a maximum jail term of 10 years. (AP Photo/Matt Dunham, File)
FILE This Friday, Sept. 16, 2011 file photo shows former UBS trader Kweku Adoboli, center, walking to a security van flanked by police officers after appearing at the City of London Magistrates Court in London. A rogue trader who lost $2.2 billion in bad deals at Swiss bank UBS was convicted of fraud on Tuesday, Nov. 20, 2012. Ghanaian-born Kweku Adoboli, 32, exceeded his trading limits and failed to hedge trades, allegedly faking records to cover his tracks at the bank's London office. At one point, Adoboli risked running losses of up to $12 billion. The fraud conviction carries a maximum jail term of 10 years. (AP Photo/Matt Dunham, File) Voormalig UBS-handelaar Kweku Adoboli verlaat afgelopen vrijdag de rechtbank in Londen. Foto AP / Matt Dunham

De voormalige UBS-handelaar Kweku Adoboli is veroordeeld tot zeven jaar cel voor fraude, meldt NRC-correspondent in Londen Titia Ketelaar. Door zijn toedoen verloor de Zwitserse zakenbank in september vorig jaar omgerekend 1,8 miljard euro. Vanochtend werd hij al schuldig bevonden aan fraude, nu volgde veroordeling op een tweede aanklacht van fraude. Hij werd vrijgesproken van vier aanklachten over valsheid in geschrifte.

Adoboli overschreed in 2011 het maximumbedrag waarmee hij mocht handelen en liet bovendien na de financiële risico’s hierop af te dekken. Vorige maand verklaarde Adoboli dat hij daarvoor een eigen boekhoudsysteem had ontwikkeld, dat hij “de paraplu” noemde. Door administratie te vervalsen en fictieve orders te plaatsen probeerde Adaboli zijn handelen te maskeren.

De winsten van de beleggingen die hij verzuimde te melden, waren volgens Adoboli bedoeld als een soort verzekering. Het potje stelde zijn afdeling in staat “met vertrouwen te handelen”, aldus de handelaar. Als zijn afdeling verlies leed, hadden ze immers een buffer.

Adoboli deed ‘alles in het belang van zijn bank’

De aandelenhandelaar, die sinds 2003 bij UBS werkte, heeft in de rechtszaal de fraude toegegeven. Hij stelde echter door leidinggevenden gedwongen te zijn de risico’s te nemen. Adoboli zegt dat hij alles deed in het belang van zijn bank. Volgens hem stond hij onder grote druk van collega-handelaren om risico’s te nemen. Hij vond zijn handelen niet verkeerd, aangezien het zijn intentie was geld te verdienen voor de bank.

Ketelaar noemt het de grootste bankfraude in de Britse geschiedenis.

Rechter Justice Keith zei bij de uitspraak tegen Adoboli:

“Er zit een sterke neiging tot gokken in je. Het was arrogant te denken dat de regels van banken voor handelaars niet op jou van toepassing waren.”