UBS-handelaar schuldig bevonden aan fraude - bank verloor 1,8 miljard

Kweku Adoboli arriveert bij de Southwark Crown Court in Londen. Foto AFP / Andrew Cowie
Kweku Adoboli arriveert bij de Southwark Crown Court in Londen. Foto AFP / Andrew Cowie Kweku Adoboli arriveert bij de Southwark Crown Court in Londen. Foto AFP / Andrew Cowie

De voormalige UBS-handelaar Kweku Adoboli is veroordeeld voor fraude. Door zijn toedoen verloor de Zwitserse zakenbank in september vorig jaar omgerekend 1,8 miljard euro. Er hangt een gevangenisstraf van 10 jaar boven zijn hoofd.

Tegen de 32-jarige Adoboli lopen meerdere aanklachten. De Britse rechtbank buigt zich daar later over.

Adoboli – zoon van een Ghanese VN-diplomaat en opgegroeid in het Verenigd Koninkrijk wist de enorme omvang van zijn fraude verborgen te houden door fictieve orders te plaatsen. Adoboli zegt dat hij alles deed in het belang van zijn bank. Volgens hem stond hij onder grote druk van collega-handelaren om risico’s te nemen.

‘Winsten waren bedoeld als potje voor de bank’

Vorige maand verklaarde Adoboli dat hij een eigen boekhoudsysteem had ontwikkeld, dat hij “de paraplu” noemde. De winsten van de beleggingen die hij verzuimde te melden, waren volgens Adoboli bedoeld als een soort verzekering. Het potje stelde zijn afdeling in staat “met vertrouwen te handelen”, aldus de handelaar. Als zijn afdeling verlies leed, hadden ze immers een buffer. Adoboli vond dat niet verkeerd, aangezien het zijn intentie was geld te verdienen voor de bank.

Het gaat om de grootste bankfraude in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk.