Stem verdachte mag in rechtszaak door media worden uitgezonden

De stem van een verdachte in een rechtszaak mag vanaf maart worden uitgezonden op televisie, radio en internet. Dat staat in een nieuwe persrichtlijn van de Raad voor de Rechtspraak, meldt Novum op basis van de GPD-bladen.

De stem van de verdachte in rechtszaken zal vanaf volgend jaar ook te horen zijn op tv en radio. Foto ANP / Lex van Lieshout
De stem van de verdachte in rechtszaken zal vanaf volgend jaar ook te horen zijn op tv en radio. Foto ANP / Lex van Lieshout De stem van de verdachte in rechtszaken zal vanaf volgend jaar ook te horen zijn op tv en radio. Foto ANP / Lex van Lieshout

De rechtszaal wordt steeds transparanter: de stem van een verdachte in een rechtszaak mag vanaf maart worden uitgezonden op televisie, radio en internet. Dat staat in een nieuwe persrichtlijn van de Raad voor de Rechtspraak, meldt Novum op basis van de GPD-bladen.

Volgens de nieuwe richtlijn moeten wel namen, die de verdachte tijdens de zitting noemt, worden weggepiept. Alleen in uitzonderingsgevallen kan de rechter kiezen geen geluidsopnamen van de verdachte toe te staan. Dat moet hij dan wel goed motiveren. Ook kan de rechter bepalen dat de stem bij de uitzending moet worden vervormd. Op dit moment mag de stem of beeld van een verdachte juist alleen bij uitzondering worden uitgezonden, bijvoorbeeld als de verdachte daar zelf toestemming voor geeft.

Door het vaker uitzenden van de stem is volgens de Raad voor de Rechtspraak mogelijk een ‘evenwichtiger beeld’ te geven van wat zich in de rechtszaal afspeelt. De interactie tussen de rechter en de verdachte blijft volgens de landelijke vergadering van persrechters tot nu toe voor het publiek buiten de rechtszaal vaak verborgen. Door meer openbaarheid is het werk van rechters, officieren van justitie en advocaten bovendien beter te controleren. Dat moet volgens Erik van den Emster, voorzitter van de raad, voor meer vertrouwen zorgen. De raad start volgend jaar ook al met een proef om grote, geruchtmakende zaken live uit te zenden op tv of internet.

Advocaat Korver: onwenselijke confrontatie voor slachtoffers

Het betekent wel dat slachtoffers straks ook worden geconfronteerd met de stem van de dader. Volgens advocaat Richard Korver, die de ouders van de kinderen in de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. vertegenwoordigt, zitten slachtoffers daar niet op te wachten. Korver, die overigens wel pleit voor een grotere rol van slachtoffers in rechtszaken, wijst erop dat zij hun kinderen al zo goed mogelijk proberen af te schermen van berichten over Robert M.

“Straks zit het gezin in de auto en wordt het via de radio met de stem van Robert M. geconfronteerd. Uiterst onwenselijk.”

Ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten Bart Nooitgedacht noemt de nieuwe regels onwenselijk. De privacy van verdachten zou worden geschaad.

“Het kan ook tot gevolg hebben dat verdachten minder openlijk met de rechter gaan spreken, omdat ze weten dat het wordt uitgezonden.”