Standbeeld paus krijgt een glimlach - dan lijkt hij minder op Mussolini

A combination of two pictures showing (at R) a 5.5m tall bronze statue of the late Pope John Paul II on May 19, 2011 and (at L) a giant statue of Pope John Paul II displayed outside Rome's Termini train Station on November 19, 2012. The city of Rome today inaugurated the revamped version of the statue after the first one, unveiled in May 2011 was widely criticized. AFP PHOTO/ Filippo MONTEFORTE
A combination of two pictures showing (at R) a 5.5m tall bronze statue of the late Pope John Paul II on May 19, 2011 and (at L) a giant statue of Pope John Paul II displayed outside Rome's Termini train Station on November 19, 2012. The city of Rome today inaugurated the revamped version of the statue after the first one, unveiled in May 2011 was widely criticized. AFP PHOTO/ Filippo MONTEFORTE Het standbeeld van paus Johannes Paulus II bij station Termini in Rome, links de nieuwe versie, rechts die van mei 2011. Foto AFP / Filippo Monteforte

Nu lacht hij wél. Gisteren werd in Rome het standbeeld van paus Johannes Paulus II bij station Termini onthuld. Eigenlijk werd het beeld opnieuw onthuld, want vorig jaar mei gebeurde dat al eens. “Het is net de fascistische dictator Mussolini”, zeiden Romeinen toen boos. Nu heeft de paus zijn kin terug en is een glimlach op zijn gezicht gebeiteld.

De kritiek richtte zich vorig jaar vooral op de vlezige nek en grimmige blik. Zo herinnerden de Italianen zich de in 2005 overleden paus niet.

Extreemrechtse militanten saluteren de tombe van de Italiaanse fascistische dictator Mussolini op 28 oktober. Lijkt het oorspronkelijke beeld van Johannes Paulus II op Mussolini? Foto AFP / Tiziana FabiExtreemrechtse militanten saluteren de tombe van de Italiaanse fascistische dictator Mussolini op 28 oktober. Lijkt het oorspronkelijke beeld van Johannes Paulus II op Mussolini? Foto AFP / Tiziana Fabi

De opdrachtgever, de gemeente Rome, dwong kunstenaar Oliviero Rainaldi het beeld aan te passen - tegen zijn zin. Nu liet hij weten tevreden te zijn met het eindproduct, omdat het paste bij zijn oorspronkelijke visie van hoe het werk moest worden, meldt persdienst AP. Bij de eerste versie zouden werknemers de assemblage niet goed hebben verricht.

‘De mantel leek op een urinoir’

De open mantel van de paus, bedoeld als uitnodigend en beschermend, is gebleven maar een beetje teruggevouwen. L’Osservatore Romano, het dagblad van het Vaticaan, schreef dat het beeld hierdoor op een verdwaalde bom leek, anderen klaagden dat daklozen hierin zouden schuilen of dat mensen misschien wel zouden denken dat het een urinoir was:

Of men nu minder klachten heeft over het standbeeld is nog maar de vraag. Opgetekende reacties varieerden van ‘veel beter’ tot ‘het hoofd is veel te groot’, ‘ik herken de paus niet’, ‘hij fronst zo somber’ en ‘dit ziet er uit als een koelkast’. Dat is alvast beter dan een urinoir.