Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Schippers wil nieuw register voor implantaten, maar dat is complex

Omdat minister Schippers bestaande registers maar “incompleet” en “onduidelijk” vindt, gaat de overheid zelf borstimplantaten en andere medische hulpmiddelen indexeren. Dit moet het mogelijk maken om snel na te gaan wie deze implantaten heeft in het geval er iets mis is.

Een implantaat van Poly Implant Prothese (PIP). Foto AFP / Sebastien Nogier

Omdat minister Schippers bestaande registers maar “incompleet” en “onduidelijk” vindt, gaat de overheid zelf borstimplantaten en andere medische hulpmiddelen indexeren. Dit moet het mogelijk maken om snel na te gaan wie deze implantaten heeft in het geval er iets mis is. Eerder dit jaar bleek dat borstimplantaten van de Franse fabrikant PIP lek konden raken.

In april zegde Edith Schippers (Volksgezondheid) de Tweede Kamer al toe dat er een registratieplicht komt voor borstimplantaten en andere medische hulpmiddelen zoals kunstheupen. In dat register worden ook complicaties bijgehouden. Leveranciers van implantaten, producenten en verzekeraars worden verplicht om informatie aan te leveren.

De minister schrijft de Kamer vandaag dat ze er niets voor voelt om aan te haken bij al bestaande registers. Schippers wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) patiënten snel kan opsporen als er problemen zijn met een implantaat.

Inrichten register ‘geen sinecure’

Schippers benadrukt dat het inrichten van het register “geen sinecure” is. “Zelfs de basale opzet die mij voor ogen staat, gaat gepaard met complexe problematiek.” Zo moeten de voorwaarden voor de herleidbaarheid van persoonsgegevens geregeld worden en moet er wetgeving komen die zorgt voor het verplicht aanleveren van registratiegegevens.

Patiëntenorganisaties hebben Schippers al geattendeerd op de privacy-issues. De privacy moet in het register maximaal worden beschermd, vinden zij. Medio volgend jaar denkt Schippers te kunnen starten met een proef voor het register.