Rebellen vallen Goma, Congo binnen - duizenden op de vlucht

Kadogo Ombeni, 27, stands near the Rwandan border with Congo with a suitcase on his head after fleeing his home in the Bujovu Kabutembo district of Goma, in the east of the Democratic Republic of the Congo on November 20, 2012. Kadogo Ombeni said that government troops told residents of the area to "evacuate" their homes last night, as the risk of an assault between M23 rebels and the army grew. "If the authorities allow me to cross the border, I will. I don't have anywhere else to take refuge" he said. AFP PHOTO/PHIL MOORE Vluchteling nabij de grens van Rwanda. Foto AFP / Phil Moore

Rebellen van de beweging M23 zijn in Congo de oostelijk gelegen stad Goma binnengevallen met als gevolg dat het geweld in het gebied is geëscaleerd. Meer dan 50.000 mensen zijn het gebied inmiddels al ontvlucht en gevreesd wordt dat de oorlog er weer op zal laaien.

De opstandelingen, die in gevecht zijn met Congolese VN-troepen, hebben mortier granaten afgevuurd en maken gebruik van machinegeweren. Eerder werd buurland Rwanda ervan verdacht de rebellen te steunen bij hun acties, maar autoriteiten in het land ontkennen dit, bericht BBC.

De schietpartijen en explosies vonden nabij het internationale vliegveld en de basis van de VN plaats. Als gevolg hiervan werden vluchten omgeleid en moesten VN-medewerkers geëvacueerd worden. Na de aanvallen nabij het vliegveld, zou de VN rebellen hebben verdreven van de luchthaven, meldt VN-commandant Chander Prakash aan persbureau Reuters. Prakash meent dat de rebellen Goma te voet zijn binnengedrongen. Prakash:

“Ze hebben de stad waarschijnlijk in kleine groepen geïnfiltreerd.”

Leden van de VN-vredesmacht MONUSCO schoten de Congolese regeringstroepen vandaag niet te hulp, omdat dit volgens de Congolese legerwoordvoerder Olivier Hamuli buiten hun mandaat valt. “MONUSCO blijft in zijn verdedigende stellingen.

‘Goma is sinds 11.33 uur in onze handen’

Volgens een getuige die persbureau Reuters sprak, marcheren de zwaar bewapende rebellen door de stad. Een woordvoerder van de rebellengroep, genaamd Vianney Kazarama:

“De stad Goma is sinds 11.33 uur lokale tijd in onze handen. Ondanks de helikopteraanvallen en zware wapens van het Congolese leger”.

De laatste keer dat de rebellen voor Goma stonden was in 2008. De Verenigde Naties waarschuwen dat de val van Goma een humanitaire ramp teweeg kan brengen. De stad huisvest verscheidene grote kampen voor ontheemden.


Grotere kaart weergeven

Rebellen vechten voor hun bevolkingsgroep

Als de opstandelingen ook Bukavu, de hoofdstad van buurtprovincie Zuid-Kivu, weten te veroveren zal dat hun grootste terreinwinst betekenen sinds 2003, toen de laatste oorlog van Congo met zijn buurlanden tot een einde kwam. M23 werd in april opgericht en bestaat voornamelijk uit soldaten die uit het Congolese leger zijn gestapt. Zij zijn bijna allemaal Tutsi’s, dezelfde etnische groep die in 1994 doelwit was van de genocide in Rwanda.

De rebellen zeggen te vechten voor hun bevolkingsgroep, maar experts van de Verenigde Naties zeggen dat Rwanda bij M23 aan de touwtjes trekt en dat de strijd waarschijnlijk meer gaat om de controle over de grote bodemrijkdommen in het oosten van Congo. Noord-Kivu, waar Goma ligt, en Zuid-Kivu bevatten grote voorraden tin, tantaal en wolfraam, delfstoffen die veel gebruikt worden in computers, mobiele telefoons en digitale camera’s.

Fidel Bafilemba, die woont aan de weg naar Sake, het eerste stadje aan de weg naar Bukavu, zei dat de weg in handen lijkt van M23. “Veel mensen vluchten richting het centrum, met hun matrassen en andere bezittingen op hun hoofd.” Een andere bewoner, Jean-Claude Bampa, zei dat er rondom zijn huis veel werd geschoten. “Wij zitten binnen opgesloten en staan doodsangsten uit. Ik bid dat dit gauw voorbij mag zijn.”

    • Jeannine Julen