Israël roept op tot evacuatie, terwijl Morsi zegt: bestand is ophanden

Israël roept burgers in Gaza op om onmiddellijk te evacueren. In Gaza worden folders verspreid waarin wordt gewaarschuwd voor een grondoffensief, meldt persagentschap AFP. In tegenstelling tot dit bericht laat de Egyptische president Morsi juist weten dat een bestand ophanden is.

Israeliërs Israeli civilians and security forces take cover as air raid sirens sound around Jerusalem on November 20, 2012. A rocket struck just south of Jerusalem as UN chief Ban Ki-moon was to arrive for talks on ending the Gaza crisis, AFP correspondents said. AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI Israëliërs zoeken dekking wanneer het luchtalarm in Jeruzalem afgaat. Foto AFP / Ahmad Gharabli

Israël roept burgers in Gaza op om onmiddellijk te evacueren. In Gaza worden pamfletten verspreid waarin wordt gewaarschuwd voor een grondoffensief, meldt persagentschap AFP. In tegenstelling tot dit bericht laat de Egyptische president Morsi juist weten dat een bestand ophanden is.

De waarschuwingsfolders worden verspreid door Israëlische vliegtuigen boven Gaza-Stad. De burgers worden verzocht onmiddellijk hun huizen te verlaten en zich richting het centrum van de stad te begeven.

Het Israëlische leger bevestigt pamfletten te verspreiden:

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF We are dropping flyers over #Gaza right now, warning civilians to stay away from #Hamas operatives and facilities.

Tegelijkertijd zegt Morsi: bestand is ophanden

In tegenstelling tot de waarschuwing van Israël, zei de Egyptische president Morsi vandaag dat de Israëlische agressie tegen Gaza vandaag nog zal stoppen, zo zei hij tegen verslaggevers in de Egyptische stad Zagazig. Morsi leverde echter geen enkel bewijs om die voorspelling kracht bij te zetten. Hij zei alleen dat de onderhandelingen tussen Israël en Hamas de komende uren tot “positieve resultaten” zal leiden.

‘Mogelijk intimidatiepoging Israël, maar daadwerkelijke invasie blijft ook optie’

Carolien Roelants, Midden-Oostenexpert van NRC, moet raden naar de bedoelingen van Israël op dit moment:

Het is moeilijk te zeggen wat Israël hier precies mee bedoelt. Het kan zo zijn dat Israël de pamfletten inzet als intimidatiepoging. Dat past bij de verzamelde troepen bij de grens, vooralsnog ook pure intimidatie, in de hoop dat Hamas grotere concessies doet in de indirecte onderhandelingen over een staakt-het-vuren.

Maar het is niet onmogelijk dat Israël daadwerkelijk een invasie voorbereidt. Ik acht het niet waarschijnlijk, want er zijn op het moment niet minder dan negen Arabische ministers in Gaza. Als die nauwelijks kunnen vertrekken door de ingetrokken Israëlische tanks, is dat slechte PR voor Israël. Tegelijkertijd komen die ministers uit landen waar Israël toch nauwelijks of geen relatie mee onderhoudt.

Een daadwerkelijke invasie is op dit moment dus nog onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk.

Raket richting Jeruzalem

Eerder vandaag vuurden Palestijnse militanten in de Gazastrook een raket af richting Jeruzalem, die uiteindelijk landde in een open veld op de Westelijke Jordaanoever. Er zijn geen gewonden bij gevallen, meldt persbureau Reuters.

Kort nadat het luchtalarm in Jeruzalem klonk had de explosie plaats op de nabijgelegen Westelijke Jordaanoever, die in 1967 door Israël werd bezet. Volgens Hamas is de raket een reactie op de aanhoudende luchtaanvallen van Israëlische zijde.

Het is de tweede keer dat een raket richting Jeruzalem is afgeschoten sinds de strijd tussen Israël en Hamas in de Gazastrook vorige week woensdag oplaaide. Jeruzalem ligt op ongeveer tachtig kilometer van de Gazastrook en is een van de verst gelegen doelwitten van de Hamas-strijders.

Bank in Gaza bestookt door Israëlische gevechtsvliegtuigen

Vanochtend bestookten Israëlische gevechtsvliegtuigen het hoofdkantoor van de Islamitische Nationale Bank in Gaza. De bank is ooit door Hamas opgezet om internationale handelssancties te omzeilen.

De Gaza-crisis in kaart:


(Bron: The Guardian)

    • Marije Willems en Peter van der Ploeg