Prins Friso toont tekenen van 'gering bewustzijn'

Prins Friso reageert sinds kort ‘af en toe’ op prikkels.

Rotterdam. Prins Friso toont sinds kort tekenen van ‘zeer gering bewustzijn’. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gisteren. De prognose blijft onzeker. Het zal nog maanden duren voordat er meer duidelijkheid is. Volgens de RVD bevindt prins Friso zich in een toestand van „minimal consciousness”. Dat betekent dat prins Friso niet in coma is en soms de fase van zogenaamde vegetatieve toestand voorbij is.

Tussen bewusteloos en ‘bij bewustzijn’ zijn vier fasen te onderscheiden: hersendood, coma, vegetatieve toestand en ‘minimaal bewustzijn’. Patiënten in vegetatieve toestand kunnen hun gezicht in grimassen trekken, hun ogen, armen of benen bewegen en gaan soms rechtop zitten. Maar dat gebeurt niet in reactie op woorden of andere prikkels.

Bij ‘minimaal bewustzijn’ is die reactie er wel, al is het maar een vaag gekreun of een oogopslag. En die toestand is sinds kort bij prins Friso ‘af en toe’ vastgesteld. Op grond van wetenschappelijke literatuur valt niet te voorspellen of prins Friso verder zal verbeteren. De RVD heeft sinds het ongeluk aangegeven dat het mededelingen zou doen over medisch significante veranderingen in de toestand. Dit was de eerste keer sinds februari dat de RVD zo’n mededeling doet.

Prins Friso werd op 17 februari tijdens een skitocht bedolven onder een lawine. Daardoor liep hij hersenschade op door zuurstofgebrek. In maart werd hij overgebracht naar een ziekenhuis in Londen. NRC