Politie zoekt aanvullend bewijs

Ook een tweede DNA-test door het Nederlands Forensisch Instituut in de zaak-Marianne Vaatstra gaf gistermiddag een match van 100 procent met de 45-jarige verdachte Jasper S. Dat maakte het Openbaar Ministerie gisteravond bekend. Zijn DNA komt overeen met sporen die op het lichaam van Marianne Vaatstra zijn gevonden.

Om tot een veroordeling te komen is wel meer bewijs nodig, zei hoofdofficier van justitie Annette Bronsvoort. Gisteren werd huiszoeking gedaan in de boerderij van de man in Oudwoude. Of hij heeft bekend, wil het OM niet zeggen. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De omgeving van zijn boerderij blijft afgesloten. Zijn vrouw en twee kinderen zijn elders ondergebracht.

Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 op 16-jarige leeftijd verkracht en vermoord in een weiland bij Veenklooster. Op haar lichaam werden spermasporen aangetroffen. Dit jaar leverde ook een haar uit haar aansteker een daderspoor op. Het OM wist sinds woensdag dat er een DNA-match was. Zondagavond werd de verdachte aangehouden in zijn woning. De tussenliggende tijd was volgens justitie nodig om de arrestatie voor te bereiden. De man was de afgelopen jaren nooit in beeld geweest als verdachte in de zaak.

Het OM vermoedde al enige tijd dat de dader uit de omgeving moest komen waar het misdrijf werd gepleegd. Twee maanden geleden werd begonnen met een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Ook de verdachte gaf vrijwillig DNA af. Maar als hij dat niet had gedaan, was hij ook getraceerd, aldus hoofdofficier van justitie Bronsvoort. Dertig familieleden van S., onder wie overigens niet zijn vader en zoon, gaven DNA af, zei onderzoeksleider Cor Reijenga van de politie Friesland voor Omrop Fryslân.

De vader van Marianne Vaatstra wil graag praten met de verdachte in de moordzaak van zijn dochter, zei hij gisteravond in het televisieprogramma Nieuwsuur. Hij wil horen hoe de man tot zijn daad is gekomen. Vanavond zijn in de dorpen Oudwoude en Zwaagwesteinde besloten bijeenkomsten waar de politie bewoners informeert. Burgemeester Bearn Bilker (CDA) van Achtkarspelen, waar Oudwoude onder valt, zei er gisteravond van uit te gaan dat die rustig zullen verlopen.