Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Pensioenfondsen weigeren premies te verlagen

Ouderen met hulpmiddelen in Lelystad. Foto ANP / Koen Suyk
Ouderen met hulpmiddelen in Lelystad. Foto ANP / Koen Suyk Ouderen met hulpmiddelen in Lelystad. Foto ANP / Koen Suyk

Pensioenfondsen willen niet meewerken aan het plan van het kabinet-Rutte II om met lagere pensioenpremies geld vrij te maken voor het aanjagen van de economie.

Het kabinet beperkt in het regeerakkoord de fiscale vrijstelling voor de jaarlijkse opbouw van pensioenen. In plaats van jaarlijks maximaal 2,25 procent van het pensioen belastingvrij opzij te mogen zetten, wordt dat vanaf 2015 maximaal 1,75 procent. Door die verlaging zouden werknemers nu minder premie hoeven af te dragen, waardoor ze meer geld overhouden voor andere dingen. In totaal zouden werknemers en werkgevers hierdoor in 2017 6 miljard euro minder aan premies moeten afdragen.

Maar de koepel van pensioenfondsen wil de premies niet verlagen. De fondsen willen de premies ook kunnen gebruiken om hun financiële positie te verbeteren en kortingen voor de huidige gepensioneerden te voorkomen. Veel fondsen zijn de forse beleggingsverliezen nog niet te boven.

Hoogduin: kabinet neemt hiermee grote gok

Volgens oud-DNB-directeur Lex Hoogduin, hoogleraar economie, neemt het kabinet “een grote gok” door de pensioenen “nog afhankelijker te maken van wat vakbonden en werkgeversorganisaties voor je beslissen”. Hij vreest voor een nieuwe overheveling van vermogen van jong naar oud.

“De rekening moet open en eerlijk worden verdeeld.”

Bovenberg: regeerakkoord houdt fiscale sluiproutes in stand

Volgens CDA-econoom Lans Bovenberg houdt het regeerakkoord “allerlei fiscale sluiproutes” in stand waardoor sociale partners, die in Nederland de pensioenfondsen besturen, niet geneigd zullen zijn de premie te verlagen. Zij hebben al afgesproken de premies te bevriezen.

Pensioenfederatie: enorme verantwoordelijkheid nu bij de fondsen

Gerard Riemen van de pensioenfederatie vreest voor de gevolgen van de maatregel.

“Het kabinet legt een enorme verantwoordelijkheid voor risicodeling bij de fondsen.”

Toezichthouder De Nederlandsche Bank vindt het te vroeg om op het regeerakkoord te reageren, maar laat weten de ontwikkelingen in de gaten te houden.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over pensioenen of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees).