Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Onderwijsinspectie erkent fout: UvA met VU verwisseld in rapport derivaten

Foto ANP/ Koen Suyk

De Inspectie van het Onderwijs erkent een fout te hebben gemaakt in het gisteren verschenen rapport over het gebruik van derivaten door onderwijsinstellingen. De Universiteit van Amsterdam is verwisseld met de Vrije Universiteit Amsterdam.

Twitter avatar onderwijsinsp Onderwijsinspectie Tot onze spijt is in het rapport over derivaten in het onderwijs een verwisseling opgetreden: #UvA heeft geen ineffectief derivaat, #VU wel.

In het rapport staat dat de UvA derivatencontracten heeft waar geen lening tegenover staat. De universiteit ontkende vervolgens een financieel risico te lopen. UvA-bestuurder Paul Doop stelde in een schriftelijke verklaring dat de universiteit verantwoord omgaat met derivaten en ‘financieel zeer gezond’ is.

Niet de UvA maar de VU loopt risico

Later op de dag erkende de inspectie dat er een fout was gemaakt. Niet de UvA, maar de VU heeft derivaten waar geen lening tegenover staat. “Dit is heel erg vervelend”, zegt de woordvoerder. “We gaan kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

De VU heeft volgens het rapport voor derivaten met een negatieve waarde van tachtig miljoen euro. Bij de UvA is dat 44 miljoen. In totaal heeft een op de drie onderwijsinstellingen derivaten, blijkt uit het rapport. De derivaten zijn bedoeld om rentestijgingen af te dekken, maar kunnen voor verlies zorgen omdat de rente niet is gestegen maar gedaald.

De VU was dinsdagavond niet meteen bereikbaar. De kwestie ligt gevoelig, omdat minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) voor haar aantreden lid was van het college van bestuur van de UvA en de Hogeschool van Amsterdam.