OM zet geen beelden van getuigen van misdrijven meer online

Billboards van de politie met de oproep aan getuigen van een misdrijf om zich te melden. Het OM plaatste eerder beelden van getuigen online, maar gaat dat nu op aandringen van het CBP niet meer doen. Foto ANP / Robin Utrecht
Billboards van de politie met de oproep aan getuigen van een misdrijf om zich te melden. Het OM plaatste eerder beelden van getuigen online, maar gaat dat nu op aandringen van het CBP niet meer doen. Foto ANP / Robin Utrecht Billboards van de politie met de oproep aan getuigen van een misdrijf om zich te melden. Het OM plaatste eerder beelden van getuigen online, maar gaat dat nu op aandringen van het CBP niet meer doen. Foto ANP / Robin Utrecht

Het Openbaar Ministerie gaat geen beelden van getuigen van een misdrijf meer op internet zetten. Dat meldt het College bescherming persoonsgegevens (CBP) vandaag. De privacywaakhond heeft daarop aangedrongen bij justitie omdat de risico’s en nadelen van het tonen van de beelden ‘buitengewoon groot’ kunnen zijn.

Het OM toonde eerder wel beelden van getuigen van misdrijven. Het CBP vindt echter dat het laten zien van beelden van toevallige getuigen hun “persoonlijke levenssfeer” raakt, terwijl zij zelf geen invloed hebben op het plaatsen van de beelden op internet.

Het college vindt dat dit zwaar mee moet wegen in de afweging tussen het opsporingsbelang en het belang van de getuige. Het OM heeft na deze argumentatie van het CBP laten weten in beginsel geen beelden van getuigen meer te publiceren op internet.

De huidige regels voor opsporingsberichten van het OM, waarbij het vooral gaat om het opsporen van verdachten, zijn geldig tot maart. Het CBP hoopt dat justitie in de nieuwe regels specifiek aandacht gaat besteden aan de bescherming van persoonsgegevens van getuigen van misdrijven.

    • Anouk Eigenraam