Olga neemt afscheid van huis dat ze deelde met Willem

Actrice Olga Zuiderhoek, weduwe van musicus Willem Breuker.
Actrice Olga Zuiderhoek, weduwe van musicus Willem Breuker.

Het uur van de wolf: Het nieuwe huis van Olga Zuiderhoek Ned. 2, 22.55 - 23.55 uur

Olga Zuiderhoek is verhuisd. Maar is dat een reden om een tv-portret over haar te maken? Op zichzelf niet, zou je denken. Het vertrek van de actrice uit het huis waar ze 28 jaar woonde – en waar ze nooit dacht weg te gaan „omdat alles alles heerlijk was” – is echter een gevolg van de dood van haar man, de jazzmusicus Willem Breuker, ruim twee jaar geleden. Nu is dat huis haar te groot geworden. En dat geeft extra betekenis aan de door Netty van Hoorn gemaakte documentaire Het nieuwe huis van Olga Zuiderhoek, vanavond te zien in Het uur van de wolf. Er zijn immers emoties die verder gaan dan de vraag hoe het nieuwe huis moet worden ingericht, en er zijn dilemma's die met de nalatenschap te maken hebben. Breuker was een verzamelaar, met planken vol partituren, ingebonden jaargangen van diverse muziekbladen en 15.000 platen en cd's. Wat moest zijn weduwe daarmee?

Tussen de bedrijven door zien we foto's en theater-, tv- en filmfragmenten uit Zuiderhoeks verleden, waarbij ze soms vergeefs naar antwoorden zoekt op vragen over haar vader, haar vak en een handjevol andere onderwerpen zonder veel samenhang. Want waarom gaat het opeens over het Werkteater? En over wijlen haar collega Gerard Thoolen? En over de vraag wanneer ze ja zegt tegen een aanbieding voor een nieuwe rol?

Het is de verhuizing die toch nog voor enige samenhang zorgt.

    • Henk van Gelder