Frodo mag wel opschieten met die ring: Mount Doom staat op uitbarsten

De Nieuw-Zeelandse berg Ruapehu staat op uitbarsten, meldt het geologisch onderzoeksinstituut GNS Science. Hee, maar die berg ziet er bekend uit, waar kennen we die ook weer van? Nou, de vulkaan stond model voor Mount Doom in Lord of the Rings, waar die ring dus in moest.

Sinds afgelopen oktober hebben kleine aardbevinkjes plaatsgevonden zo’n vijf kilometer vanaf de top. Het Department of Conservation (DOC) in Nieuw-Zeeland heeft bergwandelaars gewaarschuwd dat de vulkaan ergens in de komende weken waarschijnlijk gaat uitbarsten. De krater van de vulkaan is gewoonlijk gevuld met een meer van gesmolten sneeuw, kleine temperatuurverschillen in het meer en de grond eronder hebben onderzoekers op de mogelijke komende eruptie geattendeerd. Vulkanoloog Steven Sherburn:

“We denken dat de temperatuur een paar honderd meter onder het kratermeer achthonderd graden Celsius is, maar het meer zelf is slechts twintig graden. Dit kan betekenen dat de luchtafvoer gedeeltelijk geblokkeerd is, wat ertoe heeft geleid dat de druk onder het meer behoorlijk is opgelopen.”

De berg is een zogenoemde ‘stratovulkaan’ op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Met de andere bergen Ngauruhoe en de Tongariro maakt de Ruapehu deel uit van het Tongariro nationaal park en het Vulkanisch gebied Taupo. Met 2797 m is het het hoogste punt van het Noordereiland. Er zijn drie toppen te onderscheiden die elk een eigen naam hebben: Tahurangi (2797m), Te Heuheu (2755m) en Paretetaitonga (2751m).

De berg ziet er zo prachtig uit, maar de Maorinaam Ruapehu kan vertaald worden als lawaaierige kuil. En dat kwam in de film Lord of the Rings goed uit de verf. Mount Doom heette niet voor niets zo. In de trilogie beet de hobbit Frodo zich bijna stuk op de berg:

De vulkaan kan dan ook behoorlijk spoken, getuige de beelden van eerdere uitbarstingen zoals die in 2007:

In 2009 stootte de berg vooral giftige gassen uit, maar er kwam geen eruptie. Het leverde wel spectaculaire beelden op:

Wandelaars die ergens de komende tijd alle waarschuwingen in de wind slaan, en toch de vulkaan beklimmen, moeten bij een eruptie dan ook maar op een ding hopen: dat ze net als Frodo een goede vriend hebben die ze dan wel de berg afdraagt: