Kotbröckchen

Ontbijtvleermuis.
Ontbijtvleermuis. Foto CVUA

Hadden wij hier afgelopen zomer een dode huismuis in een zak met zoutjes (Achterpagina, 11 september 2012), Duitsland werd onlangs opgeschrikt door de vondst van een vleermuis tussen volkorenvlokken die men als ontbijt wilde nuttigen. Het gaat om een dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus) die in Stuttgart werd gevonden in een verpakking ‘Mini Zimties’. Hoewel de betreffende consumenten eerst aan een Haloweengrap moesten denken, schakelden ze toch het plaatselijke Chemisches und Veterinäruntersuchungsam (CVUA) in. Met de volksgezondheid hoog in het vaandel, pakte men er daar flink mee uit. Volgens het rapport was de vleermuis volledig intact, smetteloos gemummificeerd en woog hij 2 gram (versdood wegen dwergvleermuizen gemiddeld 6 gram). Navraag leerde dat de verpakking afgelopen augustus was aangeschaft en geopend, en sindsdien op de keukenplank had gestaan. De belangrijkste vondst tussen de vlokken waren Kotbröckchen waarvan ik, door gebrekkige kennis van het Duits, dacht dat het een ander ontbijtproduct was. Het zijn vleermuiskeutels, die aannemelijk maken dat de vleermuis niet in de fabriek maar in huis in de verpakking terechtkwam en wegkwijnde. Om hem naast de zoutjesmuis in Het Natuurhistorisch te plaatsen, heb ik het CVUA om overdracht van de ontbijtvleermuis verzocht, ik heb nog geen reactie.

Kees Moelikerheeft een tweewekelijks dierenrubriek op deze pagina.

    • Kees Moeliker