Kortkolom economie

Moody’s ontneemt Frankrijk AAA-status

new york. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietstatus van Frankrijk verlaagd van AAA naar Aa1. Volgens Moody’s kampt Frankrijk met een „geleidelijk maar voortdurend verlies van concurrentiekracht”. Door de slechte economische vooruitzichten op langere termijn zijn ook de overheidsfinanciën „onzeker”, aldus de beoordelaar. Begin dit jaar ontnam beoordelaar Standard & Poor’s Frankrijk al de hoogste kredietstatus. (AP, AFP)

Spanje geeft Russen verblijfsvergunning

MADRID. In een poging meer niet-Europese vraag te creëren naar de circa 1,5 miljoen leegstaande nieuwbouwwoningen in het land, wil de Spaanse regering buitenlandse huizenkopers automatisch een verblijfvergunning geven. De maatregel zou vooral de interesse van Russische en Chinese klanten moeten wekken. Voor hen is de aanvraagprocedure nu lastiger dan voor Europeanen. (NRC)

ING brengt belang in Fugro terug

rotterdam. Bank- en verzekeringsbedrijf ING heeft vorige week zijn belang in Fugro teruggebracht tot onder de 5 procent. Daarmee verliest de bodemonderzoeker een trouwe aandeelhouder, ING was voor zover bekend de laatste 16 jaar grootaandeelhouder van Fugro. Het bedrijf kwam eind vorige week met een winstwaarschuwing en het bericht dat de net aangetreden topman het bedrijf verlaat. (NRC)

VEH: ozb stijgt met gemiddeld 2,7 procent

rotterdam. De onroerendzaakbelasting (ozb) stijgt volgend jaar gemiddeld met 2,7 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis onder 107 gemeenten. De prijsveranderingen verschillen sterk per gemeente. In Het Bildt, De Marne en Valkenburg vinden de hoogste stijgingen plaats (met meer dan 10 procent). Tegelijkertijd is de woz-waarde van de woningen gemiddeld wel gedaald. (NRC)