Kortkolom cultuur

Ad de Bont wint Toneelschrijfprijs

Rotterdam. Toneelschrijver Ad de Bont heeft maandagavond de Taalunie Toneelschrijfprijs 2012 gewonnen. Hij kreeg in de Rotterdamse Schouwburg deze prijs voor de beste theatertekst van het afgelopen seizoen voor Mehmet de Veroveraar. „Ad de Bont slaagt er met welhaast shakespeareaanse allure in historische gegevens relevant te maken voor de tijd waarin we nu leven”, schrijft de jury. De Bont maakte het stuk, een theatermarathon, voor zijn afscheid als artistiek leider bij de Toneelmakerij Amsterdam. Naast de Toneelschrijfprijs en een daarbij behorend bedrag van tienduizend euro, won De Bont ook de Prijs van de Studentenjury. (Novum)

Landen ruilen van paviljoen op Biënnale

Venetië. De buurlanden Frankrijk en Duitsland hebben afgesproken dat ze elkaars paviljoenen gaan gebruiken op de komende Biënnale van Venetië. De Duitse bijdrage komt in het Franse en de Franse in het Duitse paviljoen. Dat meldt het Duitse kunsttijdschrift Art. De curatoren Susanne Gaensheimer (Duitsland) en Christine Macel (Frankrijk) maakten eerder al bekend dat zij hun landen volgend jaar laten vertegenwoordigen door buitenlandse kunstenaars. Duitsland heeft onder anderen Ai Weiwei uitgenodigd en Frankrijk de Albanees Anri Sala. (NRC)

Spinvis ‘cultural professor’ TU Delft

Delft. Erik de Jong, beter bekend als Spinvis, wordt gastdocent aan de TU Delft. De muzikant is door de technische universiteit aangesteld als ‘cultural professor’. Spinvis wil als tijdelijk docent samen met studenten bouwen aan een „organisch bouwwerk”, meldt de universiteit. Die constructie moet gebaseerd zijn op een verhaal dat hij schrijft. Het professorschap begint in maart met een openbare lezing. Spinvis is de vierde Cultural Professor. Zijn voorgangers in Delft waren Floris Visser, Youp van ’t Hek en Vincent Mentzel. (Novum)

Chaplins hoed en stok leveren 60 mille op

Los Angeles. Een hoed en stok die Charlie Chaplin heeft gebruikt voor zijn personage Little Tramp zijn verkocht voor 62.500 dollar (bijna 49.000 euro). De attributen werden afgelopen weekeinde door Bonhams geveild in Los Angeles. Een handgeschreven brief van John Lennon en een tekening waarop hij naakt is afgebeeld brachten 25.000 dollar op. Een paar originele handtekeningen van Marilyn Monroe leverden 21.250 dollar op. (Novum, AP)