Kortkolom buitenland

Oud-premier Kroatië krijgt tien jaar cel

Zagreb. Ivo Sanader, oud-premier van Kroatië, is vanmorgen tot tien jaar cel veroordeeld wegens corruptie. Hij heeft meer dan tien miljoen euro aan smeergeld aangenomen van de Oostenrijkse bank Hypo Alpe Adria, in 1995, en het Hongaarse energiebedrijf Mol, in 2008. Sanader, leider van rechts-conservatieve regeringen van 2003-2009, had in 2010 geprobeerd aan arrestatie te ontkomen door naar Oostenrijk te vluchten. Sanader zou ook betrokken zijn bij drie andere grote corruptiezaken. Kroatië, dat mede door het beleid van Sanader medio volgend jaar toetreedt tot de Europese Unie, heeft Brussel harder optreden tegen corruptie beloofd. (AFP)

FARC kondigt wapenstilstand af

Havana. De Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft, voorafgaand aan de tweede ronde van vredesbesprekingen met de regering, een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd. Dat geldt tot 20 januari. Naleving van de wapenstilstand zou een belangrijke doorbraak zijn in het conflict tussen de FARC en de Colombiaanse staat, dat nog iedere dag doden en gewonden eist. (NRC)

Hof: Colombia krijgt betwiste eilanden

Den Haag. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gisteren bepaald dat een aantal omstreden eilanden in de Caraïbische Zee van Colombia zijn, niet van Nicaragua. Met dit vonnis komt een einde aan een jarenlang grensconflict tussen de twee landen. Het hof heeft de zeegrens tussen de twee landen verlegd, waardoor Nicaragua mogelijk meer toegang krijgt tot viswater en ondergrondse olie- en gasvoorraden. Het Internationaal Gerechthof is het hoogste rechtscollege van de Verenigde Naties, dat bemiddelt in geschillen tussen staten. (BBC)

Dertien jaar cel voor namaakbom om nek

Sydney. Een Australische bankier in geldnood die probeerde losgeld te krijgen door een 18-jarig meisje een band om te hangen en wijs te maken dat het een bom was, is veroordeeld tot 13 jaar celstraf. In augustus vorig jaar drong hij de woning van het meisje binnen, hing een band om haar nek die eruit zag als een bom en liet een brief achter voor de ouders waarin hij geld eiste. De man zei dat de bom zou ontploffen als zou worden geprobeerd de band los te maken. De politie durfde de band niet meteen te verwijderen. Het duurde tien uur voor het meisje bevrijd werd. (AP)

Aanklacht blasfemie ingetrokken

Islamabad. Een Pakistaanse rechtbank heeft de aanklacht ingetrokken tegen een 14-jarig christelijk meisje dat volgens een iman pagina’s uit de koran had gescheurd. De lokale bevolking was woedend en de familie van het meisje, dat volgens artsen licht geestelijk gehandicapt was, zag zich gedwongen te vluchten. Inmiddels onderzoekt de politie getuigenverklaringen waarin wordt gezegd dat de imam zelf de pagina’s uit de koran scheurde om het meisje in diskrediet te brengen. De strenge Pakistaanse blasfemiewet ligt nu onder vuur. (AFP)