Kijktips vanaf IDFA: alles geven voor de bergsport, desnoods je leven

De gevaarlijkste beklimming ter wereld is volgens kenners te vinden in de Himalaya. Van de honderd klimmers die de top willen halen overleven er slechts zestig. De Spaanse klimmer Iñaki Ochoa dreigt in 2008 een van de dodelijke slachtoffers te worden wanneer hij op 7400 meter hoogte een beroerte krijgt, en vrienden starten een riskante reddingsactie.

Zijn vriendin en enkele vrienden die vernemen hoe ernstig de situatie is, trommelen meer mensen op in een poging hun vriend te redden. Een bijna onmogelijke operatie die in de documentaire The Ridge gereconstrueerd is.

Het verhaal roept vragen op. De hobby die deze mensen uitoefenen is levensgevaarlijk. Deze beklimming, langs de zuidwand van de berg Annapurna, in het Nepalese deel van de Himalaya, blijkt in veel gevallen een fatale beproeving voor het menselijk lichaam. Waarom, in godsnaam, begin je aan zoiets: een groot deel van de tocht wordt ijlend in gure ijskou doorgebracht. Het uitzicht is ook prachtig op een veilige hoogte, zou je denken.

De twaalf ‘reddingsklimmers’ worden opgezocht, gefilmd tijdens het trainen en klimmen, en aan het woord gelaten over hun liefde voor de levensgevaarlijke klimsport.

Met vlagen erg aanstekelijk, maar zo nu en dan doet de film aan als een extreem lange reclame voor een groot sportmerk: veel prachtige natuurplaatjes, sportende afgetrainde lijven en prikkelende oneliners als “deze klim begin je niet om te gaan sterven, maar om te voelen wat het betekent om te leven”.

Sportfanaten die de grenzen graag opzoeken zullen zich deels herkennen in de extreme figuren die aan het woord komen. Zij die af en toe lichtkromme tenen krijgen van de theatrale taal (zoals ondergetekende) kunnen evengoed wegdromen bij de mooie beelden. En toegegeven: de gedrevenheid om een vriend van de dood te redden is bijzonder indrukwekkend. Vooruit, zelfs inspirerend.