Ja, Johan kende hij al

Zakenman Michael Kinsbergen is de nieuwe directeur van Ajax. Hij kent Johan Cruijff, maar dat was niet de reden voor zijn aanstelling.

Amsterdam. Wie is Michael Kinsbergen? De nieuwe algemeen directeur van Ajax realiseert dat hij een gering publiek profiel heeft. „Ik heb net mijn eerste televisie-interview gedaan”, zei Kinsbergen gistermiddag in de persruimte van de Amsterdam Arena. En over het eerste contact met Ajax: „Toen ik gebeld werd schrok ik wel even. Wat is dit nou?”

Hij is ruim 25 jaar lid van Ajax en wordt nu uit het niets algemeen directeur van de club waar tot voor kort een enorme machtsstrijd woedde. Dan dringt de vraag zich op: kent u Johan Cruijff goed? Dat is zo. Maar in de woorden van Ajax-voorzitter Hans Wijers: „Het is fijn dat Johan weet wie Michael is, omdat Johan een belangrijk adviseur is. Maar dat is niet een noodzakelijk conditie om geschikt te zijn. Johan kent wel meer mensen.”

Naast Kinsbergen wordt ook Edwin van der Sar aanstaande maandag toegevoegd aan de directie van Ajax. De oud-doelman wordt onder de vleugels van Kinsbergen klaargestoomd voor de baan van directievoorzitter, maar zal tot die tijd in de relatieve luwte als directeur marketing het vak leren. Jeroen Slop blijft aan als financieel directeur, net als de deze zomer begonnen directeur voetbalzaken Marc Overmars. „Ik heb aan het kortste lootje getrokken”, grapte recordinternational Van der Sar over zijn eigen functie.

De presentatie van de twee nieuwe directieleden, met tussen hen in de goedlachse president-commissaris Wijers, deed in niets denken aan de surrealistische taferelen die zich ongeveer een jaar geleden in en rond de Arena afspeelden. Het plan van de vorige raad van commissarissen om Louis van Gaal achter Cruijffs rug om aan te stellen als algemeen directeur, werd door Cruijff en zijn medestanders binnen Ajax getorpedeerd.

Dat waren andere tijden. Tegenwoordig gaat alles bij Ajax echt in de geest van Cruijff en is knowhow uit het bedrijfsleven pas gewenst als die hand in hand gaat met de vakinhoudelijke expertise van oud-voetballers. Wijers vreest dan ook geen nieuwe machtsstrijd. „De constellatie is nu heel anders. De twee werelden zijn nu één wereld geworden. Daar hebben we voor willen zorgen: dat men elkaar snapt en respecteert.”

Maar dan blijft de vraag: waarom Michael Kinsbergen? Als bankier bij een investeringsbank begeleidde hij een aantal beursintroducties. In 2000 werd hij CEO van Nedstat, een bedrijf dat webanalyses verzorgt en in 2010 werd verkocht voor bijna dertig miljoen euro. De laatste twee jaar investeerde hij met wisselende groepen investeerders in tech-bedrijven. En hij deed het even rustig aan want „het leiden van een internetbedrijf is een marathon van sprints”.

Kinsbergen studeerde in de Verenigde Staten en ontmoette daar Cruijff voor het eerst in diens tijd als voetballer van Aztecs in Los Angeles. Danny Cruijff, de vrouw van Johan, was bevriend met zijn moeder. Kinsbergen: „Ik was negentien jaar, dus om nu meteen van een klik te spreken als je dan Johan Cruijff ontmoet, dat gaat wat ver.” Maar het contact bleef – „soms wat meer, soms wat minder”.

Dat Kinsbergen Cruijff al kende en nu Ajax-directeur wordt, is volgens voorzitter Wijers toeval. Hij is „op een of andere manier op een lijstje” terechtgekomen, aldus Wijers, maar niet om zijn band met Cruijff. De president-commissaris, oud-D66 minister en voormalig Akzo-topman, moest er zelf ook wel om lachen.

En om nog maar eens te benadrukken dat de baan uit de lucht kwam vallen, zei Kinsbergen: „Mijn eerste indruk was: ik denk niet dat dit wat voor me is. Ik vond, en vind, dat oud-spelers in de directie moeten plaatsnemen.”

De enige variant die Kinsbergen wilde bespreken, was die waarin hij samen met iemand aantrad. „Daarbij had ik al meteen Edwin van der Sar in mijn hoofd zitten.”

Opnieuw toeval: vanuit de raad van commissarissen kwam precies datzelfde idee. Et voilà, zo zaten ze daar gisteren: Kinsbergen en Van der Sar. Zakelijk vernuft en voetbalverstand, hand in hand.