Israël valt Gaza harder aan ondanks onderhandelingen

Rook stijgt op, eerder vandaag, na een luchtaanval op Gaza, zo verklaren ooggetuigen tegenover Reuters. Foto Mohammed Salem

Israël voert steeds intensievere aanvallen uit op de Gazastrook, ondanks de berichten dat een wapenstilstand nabij lijkt te zijn.

Dat blijkt uit diverse bronnen die via Twitter melden dat de bombardementen op de Gazastrook in de loop van de middag vele malen zwaarder zijn geworden:

Twitter avatar lisang Lisa Goldman All my colleagues & friends in Gaza are tweeting and FB statusing the same thing: Relentless barrage of Israeli navy artillery right now.
Twitter avatar pdanahar Paul Danahar There really is an awful lot of artillery fire coming into #Gaza at moment from #Israel Sometimes more than 10 rounds in one burst of fire

Het Israëlische leger wilde hierop geen commentaar leveren tegenover persbureau AP.

Journalisten en Israëlische militair gedood

Aan Israëlische zijde is vandaag voor het eerst in het conflict dat nu een week gaande is een militair omgekomen. Volgens het Israëlische leger is een 18-jarige korporaal gedood door een raket die vanuit Gaza was afgevuurd.

Een Israëlische luchtaanval heeft vandaag daarnaast aan twee cameramannen het leven gekost. Bij een andere aanval vond een derde journalist de dood, aldus het hoofd van de Hamas-zender Al Aqsa.

De twee cameramannen zaten in een auto die door Israëlisch vuur werd getroffen en volledig uitbrandde. De auto van de derde journalist, die voor een radiostation werkte, werd ook getroffen door een raket.

De wederzijdse beschietingen hebben tot dusver aan vier Israëliërs, onder wie de militair, en 129 Palestijnen het leven gekost. Aan Palestijnse zijde zijn tientallen burgerslachtoffers gevallen.

Netanyahu: Israël ‘welwillende gesprekspartner’

Tegelijkertijd zijn de onderhandelingen tussen Israël en Gaza over een wapenstilstand nog gaande, waarin wordt bemiddeld door de Egyptische president Morsi, aldus Israël en Egypte. Hamas meldt zelfs aan Reuters dat er al een overeenkomst is gesloten, maar dat wordt door de overige partijen tegengesproken.

De Israëlische premier Benajmin Netanyahu meldt dat Israël zich zal opstellen als ‘welwillende gesprekspartner’ in de onderhandelingen in een zoektocht naar een duurzame oplossing. Vandaag zei Morsi tegen de pers dat de Israëlische agressie tegen Gaza zelfs vandaag nog zal stoppen.

http://www.youtube.com/watch?v=JrHiYKhwFpU

Israël waarschuwt burgers Gaza met pamfletten

In Gaza-Stad werden vanmiddag pamfletten verspreid waarin Israël burgers in Gaza opriep om onmiddellijk te evacueren. In de waarschuwingsfolders, verspreid door Israëlische vliegtuigen, werden burgers verzocht onmiddellijk hun huizen te verlaten en zich richting het centrum van de stad te begeven.

Volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants kan deze actie gezien worden als een intimidatiepoging, maar is het ook niet onmogelijk dat Israël daadwerkelijk een invasie voorbereidt. Die kans achtte zij echter niet waarschijnlijk.

    • Annemarie Coevert