Israël bestookt nationale bank Gaza, Clinton naar Netanyahu

De Islamitische Nationale Bank vanochtend in Gaza-Stad. Foto Reuters / Suhaib Salem

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben het hoofdkantoor van de Islamitische Nationale Bank in Gaza bestookt. De bank is ooit door Hamas opgezet om internationale handelssancties te omzeilen.

Hamas gebruikt de bank verder om regeringsambtenaren te betalen en salarissen uit te keren aan de politie. Het interieur van het gebouw zou verwoest zijn, meldt AP.

Ondertussen heeft Hillary Clinton plannen gemaakt om naar Israël af te reizen. Ze vertrekt volgens Reuters vandaag om morgen met premier Benjamin Netanyahu te spreken. Behalve de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken ontmoet Netanyahu vandaag al VN-secretaris generaal Ban Ki-moon.

Rusland wil dat de VN-Veiligheidsraad een officiële verklaring uitgeeft over de opgelaaide strijd tussen Israel en Hamas, die nu inmiddels in de zevende dag is aanbeland. De vijftien leden van de raad zouden gisteren een concepttekst hebben geschreven maar volgens de Russen dwarsbomen de Verenigde Staten het uitgeven ervan.

“Op de een of andere manier zou dat de onderhandelingen in Egypte schaden”, aldus de Russische ambassadeur. De NOS meldt dat het niet duidelijk vermelden van de raketbeschietingen op Israël door militante Palestijnen het grote struikelblok is.

    • Jules Seegers