Ik ben hier voor de meisjes

In De toerist vertelt een vakantieganger in Nederland bij een toeristische attractie wat hij of zij vindt van de plek en het land. Voldoet Nederland aan de verwachtingen? Vandaag: een IJslander op de Wallen.

Wie: Ingólfur Steinar Ingólfson (28)

Uit: Reykjavik, IJsland

Waar: De Wallen, Amsterdam

Beroep: Barman

In Nederland voor: Acht dagen

Nederland in drie woorden: „Ruimdenkend, ontspannen en... eh, chagrijnig.”

„Girls, girls, girls. Ik ben hier voor de meisjes, en dat valt zeker niet tegen. Er staat veel moois achter de ramen hier in Amsterdam. Alles wat in IJsland verboden is, mag hier. Girls and weed, I love it. Amsterdam is zonder twijfel de mooiste plek van Nederland, en het Red Light District is vanzelfsprekend de mooiste plek van Amsterdam. Reken dus maar uit wat ik ervan vind hier.

„Ik ben alleen. Dat doe ik niet altijd hoor, alleen reizen, maar deze keer toevallig wel. Mijn vrienden konden allemaal niet, vandaar. Ik blijf voor acht dagen. Ik heb er gelukkig nog een paar voor de boeg.

„De Wallen zijn alles wat ik ervan verwachtte, en meer. Ik wissel de kroegen af: elke dag een andere. Naar coffeeshops ga ik alleen niet meer. Helaas. Ik blowde vroeger nogal stevig, maar daar ben ik helemaal mee gestopt. Een goed idee natuurlijk, maar eigenlijk zonde als je hier bent. Toch blijf ik het leuk vinden om te zien dat anderen er wel van kunnen genieten hier.

„Nederland is klein, absoluut. Maar het is wel een heel divers land. Dat is IJsland totaal niet. Het is er prachtig, hoor, maar alles ziet er daar hetzelfde uit.

„Ik heb ook in Parijs gewerkt, als barman in de Moulin Rouge. Dat moet al bohémien zijn, maar het is niets vergeleken met hier. De Wallen zijn uniek, dit zie je nergens anders. Maar alles gaat hier wel vroeg dicht, dat moet gezegd worden. ’s Nachts is het echt zoeken naar een kroeg die open is. En het is niet bepaald groot allemaal. Je bent er zo doorheen.

„Vriendelijk vind ik de Nederlanders niet, eerlijk gezegd. Ik zat gisternacht in de taxi terug naar mijn hotel, zo’n budgethotel vlakbij Schiphol. Toegegeven, ik was een beetje bezopen. Uit het niets kreeg ik ruzie met de taxichauffeur. Ik houd wel van een praatje, helemaal met een slok op, maar die vent werd echt link. Dat vind ik typisch: behalve de toeristen zijn veel mensen hier constant chagrijnig.

„En weet je wat ook tegenvalt? Het weer. Dat is vreselijk. Ik heb deze paraplu – kijk, met wietplantjes erop, lachen toch? – net gekocht in een coffeeshop verderop. Nou ja, de regen geeft wel een mooi excuus om hiermee te mogen rondlopen.”

    • Thomas Rueb