Hoog verzuim bij de politie zou rekenfout zijn

Het hoge verzuimcijfer bij de politie (11 procent) blijkt op een misverstand te berusten. Zegt de politie.

Rotterdam. De politie heeft een rekenfout gemaakt met haar verzuimcijfers. Zaterdag berichtte RTL Nieuws dat het ziekteverzuim bij de politie op 11 procent ligt. Diverse media, waaronder ook nrc.next, namen het bericht over.

Het nieuwsprogramma meldde op basis van politiegegevens dat van de agenten van de 26 politiekorpsen in het land 11 procent ziek is. Dat percentage is bijna drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde verzuimcijfer, dat in het tweede kwartaal van dit jaar uitkwam op 3,9 procent.

Uit nader onderzoek bleek gisteren dat er volgens het Nederlands Politie Instituut een rekenfout is gemaakt. „Bij de beantwoording van de vragen van RTL zijn gegevens voor de gehele politie per abuis omgerekend naar een kleinere groep executieve medewerkers. Daarmee kon het beeld ontstaan dat het ziekteverzuim bijna was verdubbeld”, aldus de politie in een verklaring.

De politie heeft RTL laten weten de rekenfout te betreuren. Verslaggever Siebe Sietsma van RTL Nieuws zegt in een reactie op Twitter dat er maandenlang overleg is geweest met de politie en dat de cijfers elke keer zijn bevestigd. Volgens hem is de berichtgeving keer op keer door RTL Nieuws gecheckt en door de politie bevestigd.

„We wachten nog op onderbouwing, want we snappen deze fout niet en willen precies weten wat er is gebeurd.” Novum