Onderhandelingen wapenstilstand opgeschort - Israël: we blijven aanvallen bestrijden

Een Israëlische agent inspecteert de schade rond een woning die is getroffen door een raket vanuit Gaza. Foto AP/Oded Bality

Een wapenstilstand tussen Israël en Hamas komt er vanavond nog niet. Israël laat vanavond weten “diplomatieke oplossingen” te zoeken, maar alles te doen om aanvallen van terroristen te bestrijden.

Een staakt-het-vuren zou volgens Hamas op zijn vroegst morgen worden afgekondigd. De inspanningen van de Egyptische president Mohammed Morsi, die in de onderhandelingen bemiddelt, zijn onderbroken omdat Israël nog moet reageren op een aantal voorstellen, aldus de verzetsbeweging.

Morsi liet eerder vandaag weten dat de Israëlische agressie tegen Gaza vandaag nog zal stoppen,en dat in de loop van de avond een aankondiging zou volgen van een staakt-het-vuren tussen de twee partijen.

Netanyahu: we zullen raketten uit Gaza blijven bestrijden

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton is vanavond in Israël gearriveerd om Morsi bij te staan in de bemiddeling.

Clinton is momenteel in Jeruzalem en gaf vanavond samen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een persconferentie. Daarin verklaarde Netanyahu de voorkeur te geven aan “diplomatieke oplossingen”, maar ook dat Israël alle middelen inzet die nodig zijn om “het geweld vanuit Gaza te stoppen”:

“Wij proberen momenteel een terroristisch spervuur te negeren dat direct tegen onze bevolking is gericht. Wij doen er alles aan om het aantal burgerslachtoffers te minimalisering, terwijl de terroristen het tegenovergestelde doen. Geen land kan zulke aanvallen tolereren. Als een oplossing voor de lange termijn gevonden wordt, geven we daar de voorkeur aan. Zo niet, dan neem ik aan dat u begrijpt dat Israël doet wat nodig is om het volk te beschermen.”

Clinton in haar verklaring:

“Amerika’s betrokkenheid bij de veiligheid van Israël is onwrikbaar. Daarom is het essentieel om het escaleren van de situatie in Gaza tegen te gaan. Aanvallen van terroristische organisaties moeten stoppen, en de rust moet zo snel mogelijk hersteld worden. Ons doel is een duurzame overeenkomst die de regionale stabiliteit en veiligheid voor Israël en de Palestijnen bevordert.”

Persbureau Reuters heeft de verklaring van zowel Netanyahu als Clinton van vanavond opgenomen, beelden zijn bij Al Jazeera te vinden.

Netanyahu: Israël is welwillend in gesprekken

De Israëlische premier Benajmin Netanyahu meldde vandaag op zijn beurt dat Israël zich zal opstellen als ‘welwillende gesprekspartner’ in de onderhandelingen in een zoektocht naar een duurzame oplossing. Daarbij zei hij wel dat militair optreden niet van de baan is zolang dat “noodzakelijk” is.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JrHiYKhwFpU

Israël waarschuwt bewoners Gaza met pamfletten

In Gaza-Stad werden vanmiddag pamfletten verspreid waarin Israël burgers in Gaza opriep om onmiddellijk te evacueren. In de waarschuwingsfolders, verspreid door Israëlische vliegtuigen, werden burgers verzocht onmiddellijk hun huizen te verlaten en zich richting het centrum van de stad te begeven.