'Gering bewustzijn' Friso

Prins Friso toont sinds kort tekenen van „zeer gering bewustzijn”. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gisteren. De prognose blijft onzeker. Het zal nog maanden duren voordat er meer duidelijkheid is. Volgens de RVD bevindt prins Friso zich in een toestand van „minimal consciousness”. Dat betekent dat hij de fase van vegetatieve toestand voorbij is.

Tussen bewusteloosheid en bij bewustzijn zijn vier fasen te onderscheiden: hersendood, coma, vegetatieve toestand en minimaal bewustzijn. Patiënten in vegetatieve toestand kunnen hun ogen, armen of benen bewegen en gaan soms rechtop zitten. Maar dat gebeurt niet in reactie op woorden of andere prikkels. Bij minimaal bewustzijn is die reactie er wel.

Friso werd op 17 februari tijdens een skitocht bedolven onder een lawine. Door zuurstofgebrek liep hij hersenschade op. Zijn vrouw, prinses Mabel, schreef op Twitter dat zij door „de zwaarste periode van mijn leven” gaat, maar veel kracht put uit de berichten van medeleven en „mijn liefde voor Friso”.