‘Faillissement Thermphos miljoenenstrop overheid’

Fabrieken van Thermphos in Zeeland. Foto ANP / Gerard van Daalen

Morgen verklaart de rechter de Zeeuwse fosforfabrikant Thermphos waarschijnlijk failliet. Zonder overnamekandidaat moet de overheid de schoonmaakkosten betalen voor het radioactieve materiaal dat in de fabriek ligt, mogelijk een miljoenenstrop zo meldt RTL Nieuws vanavond.

In de fabriek is radioactief materiaal aanwezig, zo blijkt uit geheime documenten van het ministerie van Economische Zaken, in het bezit van RTL. Dat is restafval van de productie van waspoeder en levensmiddelen, waarbij fosfor wordt gebruikt.

In de geheime notitie schrijft het ministerie:

“Het is aannemelijk dat het in de laatste instantie de rijksoverheid is die zich de opruiming en daarmee ook de kosten daarvan zal moeten aantrekken.

De verwijdering van radioactieve afvalstoffen gaat mogelijk enkele honderden miljoenen euro’s kosten en de ontmanteling van de fabrieksinstallaties en afvoer van de vervuilde grond een veelvoud daarvan.”

In eens reactie schrijft het ministerie van Economische Zaken volgens RTL dat de gesprekken over een overname van Thermphos nog volop aan de gang zijn:

“Het is ongewenst vooruit te lopen op kosten die eventueel gemaakt moeten worden indien de gesprekken niet tot een gewenst resultaat leiden.”

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil hier niet op wachten, en wil een spoeddebat met minister Kamp over de financiële gevolgen voor de regering van een faillissement.

    • Annemarie Coevert