Een eerste, onwennige kus

US President Barack Obama (R) kisses Myanmar pro-democracy leader Aung San Suu Kyi (L) after speaking to the media during a brief joint press conference at her residence in Yangon on November 19, 2012. Obama met Myanmar democracy icon Aung San Suu Kyi during a historic visit to Yangon aimed at encouraging political reforms. AFP PHOTO / Nicolas ASFOURI AFP

Je kunt zien dat hij er voor de eerste keer is, zo onwennig en welhaast ongemakkelijk is de zoenscène. De Amerikaanse president Barack Obama was gisteren, als eerste president van de Verenigde Staten, voor een staatsbezoek in Birma. Hij ging ook op bezoek bij zijn collega-Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi.

Obama werd door tienduizenden mensen verwelkomd op de luchthaven in Rangoon. Bij elk kruispunt hadden zich grote groepen mensen verzameld. Ze probeerden allemaal een glimp van de president en zijn konvooi op te vangen. Velen zwaaiden met Amerikaanse vlaggetjes. Na een gesprek met de Birmese president Thein Sein, die veel van de veranderingen in Birma in gang heeft gezet, zei Obama dat de hervormingen „het ongelofelijke potentieel van dit prachtige land” kunnen losmaken. Er moet nog veel gebeuren, maar de VS „steunen jullie”, aldus Obama. Thein Sein zei dat de betrekkingen met de VS zijn verbeterd en dat de twee landen blijven samenwerken. Opvallend genoeg noemde Obama het land tijdens zijn bezoek Myanmar. Dat gebeurde hiervoor nooit door Amerikaanse politici en diplomaten, omdat deze naamsverandering is bedacht door de militaire junta.

Na het gesprek met Thein Sein vertrok Obama naar de villa van Aung San Suu Kyi, waar ze jarenlang onder huisarrest verbleef. Het slechts zes uur durende staatsbezoek voerde de president ook naar de universiteit van Rangoon, waar hij een toespraak hield. Obama refereerde daarin onder andere aan de belofte die hij bij zijn aantreden als president deed om landen die hun ijzeren greep op de samenleving ontspannen, de hand te reiken. „Vandaag ben ik hier aangekomen om mijn belofte te houden.”