Dijsselbloem: Griekenland krijgt misschien extra tijd

Griekenland krijgt mogelijk extra tijd om zijn schulden af te lossen en de rente op die schulden te verlagen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zegt dat dit de twee maatregelen zijn die het land uit de ergste nood kunnen helpen. Afboeken op de schulden zelf is volgens de bewindsman niet aan de orde.

Vanavond spreken de eurolanden in Brussel over de hulp aan Griekenland. Gisteren heeft de Tweede Kamer met de minister over de mogelijke, aanvullende steun overlegd. Door nieuwe tegenvallers, zoals een Griekse economische krimp volgend jaar van ruim 4 procent, moet het hulpprogramma worden aangepast. Van een nieuw steunprogramma met aanvullende miljarden kan volgens Dijsselbloem geen sprake zijn. Binnen het huidige tweede programma, dat loopt tot 2014, zijn immers nog voldoende aanpassingen mogelijk, zeg hij, al kosten die wel geld.

Over nieuwe mogelijke steun aan het land hield hij zich op de vlakte. Een rapport van de zogeheten trojka – de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF – is nog altijd niet verschenen. Dat moet licht werpen op de huidige situatie in Griekenland. Zonder die duidelijkheid wilde Dijsselbloem niet speculeren over oplossingen. „Dat zou ook de Nederlandse onderhandelingspositie verslechteren.” Morgen wordt hij geïnformeerd over de bevindingen van de trojka.

Net als een groot deel van de Kamer hekelde de minister de in zijn ogen slechte belastingmoraal van de Grieken. Jaarlijks zou voor tientallen miljarden ontdoken en gefraudeerd worden. „De belastingproblematiek is het eerste onderwerp waar wij het trojka-rapport op zullen openslaan. Ik deel uw verontwaardiging hierover.”