Congolese regering weigert gesprek met rebellenbeweging M23

De Congolese regering weigert gesprekken aan te gaan met de rebellen die de stad Goma hebben veroverd. Ook wil de regering “Rwanda uit het land drijven”, meldt een woordvoerder tegenover persbureau Reuters.

People clap as they walk past Congolese Revolution Army (CRA) rebels in Goma in the eastern Democratic Republic of Congo (DRC), November 20, 2012, soon after the rebels captured the city from the government army. Rebels widely believed to be backed by Rwanda claimed control of Goma in the eastern Democratic Republic of Congo on Tuesday, walking through the frontier city of one million people past U.N. peacekeepers who did nothing to stop them. REUTERS/James Akena (DEMOCRATIC REPUBLIC OF CONGO - Tags: CIVIL UNREST POLITICS MILITARY)

De Congolese regering weigert gesprekken aan te gaan met de rebellen die de stad Goma hebben veroverd. Ook wil de regering “Rwanda uit het land drijven”, meldt een woordvoerder tegenover persbureau Reuters.

Hoewel de Congolese regering Rwanda ervan verdenkt de invasie van de rebellen te ondersteunen, hebben Rwandese autoriteiten dat tot nog toe ontkend. De minister van Informatie, Lambert Mende, zei dat Congo weerstand zal blijven bieden totdat Rwanda uit “ons land verdreven is”. Zijn uitspraak kwam uren nadat de rebellenbeweging M23 meldde dat ze Goma in handen heeft. Mende:

“Er zullen onder geen beding onderhandelingen plaatsvinden met M23. Want Rwanda is verantwoordelijk, niet M23″

Mende geeft aan dat gesprekken die plaats zullen vinden in het kader van het geweld in zijn land, rechtstreeks worden gevoerd met Rwanda en niet met de rebellen. De opstandelingen, die in gevecht zijn met Congolese VN-troepen, hebben mortier granaten afgevuurd en maken gebruik van machinegeweren. De rebellen worden geleid door generaal Bosco Ntaganda, die door het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt gezocht voor oorlogsmisdaden. Ruim 50.000 mensen, die eerder dit jaar ontheemd zijn door de strijd tussen het Congolese leger en de rebellen, zijn de kampen rond Goma ontvlucht.

‘Goma is al sinds 11.33 uur lokale tijd in onze handen’

Volgens een getuige die persbureau Reuters sprak, marcheren de zwaar bewapende rebellen door de stad. Een woordvoerder van de rebellengroep, genaamd Vianney Kazarama:

“De stad Goma is sinds 11.33 uur lokale tijd in onze handen. Ondanks de helikopteraanvallen en zware wapens van het Congolese leger”.

De laatste keer dat de rebellen voor Goma stonden was in 2008. De Verenigde Naties waarschuwen dat de val van Goma een humanitaire ramp teweeg kan brengen. De stad huisvest verscheidene grote kampen voor ontheemden.

Rebellen vechten voor hun bevolkingsgroep

Rebellenbeweging M23 werd in april opgericht en bestaat voornamelijk uit soldaten die uit het Congolese leger zijn gestapt. Zij zijn bijna allemaal Tutsi’s, dezelfde etnische groep die in 1994 doelwit was van de genocide in Rwanda.

De rebellen zeggen te vechten voor hun bevolkingsgroep, maar experts van de Verenigde Naties zeggen dat Rwanda bij M23 aan de touwtjes trekt en dat de strijd waarschijnlijk meer gaat om de controle over de grote bodemrijkdommen in het oosten van Congo. Noord-Kivu, waar Goma ligt, en Zuid-Kivu bevatten grote voorraden tin, tantaal en wolfraam, delfstoffen die veel gebruikt worden in computers, mobiele telefoons en digitale camera’s.


Grotere kaart weergeven

‘Rebellen wacht heidens karwei’

Volgens onze correspondent Koert Lindijer wacht de rebellen na de inname van Goma een heidens karwei om het gebied te besturen. Lindijer:

“Nu de geschatte 3.000 strijders van M23 Goma hebben ingenomen, wacht hen een heidens karwei om de stad te besturen. Behalve onder een deel van de Congolese Tutsi’s is M23 niet populair bij de bevolking. Het is bovenal een beweging van gedeserteerde regeringsmilitairen die hun grote belangen in de grondstoffenhandel willen beschermen. M23 is geen bevrijdingsbeweging met de capaciteit om gebieden te besturen.”

Goma is het economische centrum van Oost-Congo, maar de overheid heeft de stad veronachtzaamd schrijft de correspondent. Lindijer:

“Wegen lijken op wasborden, de open riolen stromen rechtstreeks in het Kivumeer. Rijke Congolezen bouwen er villa’s en er is een levendige handel, maar alle gebouwen van de overheid zijn vervallen. De aanvankelijke steun die de bevolking bij verkiezingen aan de Congolese president Joseph Kabila gaf is vervlogen. Onder de Congolese Tutis’s bestaat vooral onvrede over het verbreken van het in 2008 gesloten akkoord om rebellen in het regeringsleger op te nemen. “De Congolese staat komt zijn afspraken niet na, het regeert niet in Congo en daarom ontstaat steeds opnieuw een dergelijke chaotische situatie”, vertelde een inwoner vanochtend.”

Update 17.14: reactie minister van Buitenlandse Zaken in Rwanda
Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Rwanda, Louise Mushikiwabo, is een politieke dialoog die enige manier om het conflict in Goma te beëindigen. Mushikiwabo:

“Wat er vandaag is gebeurd in Goma bewijst dat militaire opties niet hebben geleid tot het oplossen van deze crisis. Een politieke dialoog is de enige weg. (…) Door zich enkel op de schuldigen te concentreren en de oorzaak van het conflict te negeren, heeft de internationale gemeenschap mogelijkheden voor het herstellen van de rust onvoldoende benut.”

Lees ook het achtergrondartikel ‘De slangenkuil van Goma’ van correspondent Koert Lindijer.

    • Jeannine Julen