Congolese rebellen nemen vliegveld van Goma in

M23 rebels stand at a small base in the hills of Kanyarucinya on the outskirts of Goma, in the east of the Democratic Republic of the Congo, on November 19, 2012. DR Congo's M23 rebels who have closed in on the main eastern city of Goma warned that they will continue their fight against the government unless it opens direct talks with them within 24 hours. The rebels said in a statement they will "pursue the resistance against the government of Kinshasa until it falls" unless it starts "direct political negotiations" with the insurgents within the next 24 hours and demilitarises Goma and the city's airport. AFP PHOTO/PHIL MOORE
M23 rebels stand at a small base in the hills of Kanyarucinya on the outskirts of Goma, in the east of the Democratic Republic of the Congo, on November 19, 2012. DR Congo's M23 rebels who have closed in on the main eastern city of Goma warned that they will continue their fight against the government unless it opens direct talks with them within 24 hours. The rebels said in a statement they will "pursue the resistance against the government of Kinshasa until it falls" unless it starts "direct political negotiations" with the insurgents within the next 24 hours and demilitarises Goma and the city's airport. AFP PHOTO/PHIL MOORE AFP

De Congolese rebellenbeweging M23 heeft vanochtend het vliegveld van Goma ingenomen, de belangrijkste stad in Oost-Congo. Dat heben rebellen en VN-functionarissen gezegd. De gevechten zetten de relaties tussen Congo en Rwanda verder onder druk, er is vrees voor een nieuwe Afrikaanse oorlog.

Rwanda steunt M23, maar het Rwandese leger is vooralsnog niet de grens overgestoken. Het Congolese leger schoot gisteren mortieren af op de Rwandese grensstad Gisenye en Rwanda schoot terug. „Rwanda schrikt terug voor directe inmenging, het wil zich niet in de slangenkuil Goma laten zuigen”, zei een Congo-expert in Goma vanochtend.

De val van Goma zal volgens de VN leiden tot een humanitaire ramp. Ruim 50.000 mensen, die eerder dit jaar ontheemd zijn door de strijd tussen het Congolese leger en de rebellen, zijn de kampen rond Goma ontvlucht. Schattingen over het aantal inwoners van Goma lopen uiteen van een half miljoen tot een miljoen.

M23 eist gesprekken met de regering. Rwanda steunt dat. Zondag werd door VN-bemiddeling een akkoord bereikt: M23 zou Goma niet aanvallen en de VN-vredesmacht zou de controle over de stad overnemen. Dit werd gisteren verbroken. „We weigeren onderhandelingen met M23”, zei de Congolese minister van Informatie. „Want Rwanda is verantwoordelijk, niet M23.”