Congolese rebellen nemen vliegveld van Goma in

Rebellen van M23 staan bij een kleine basis in de heuvels rond Goma, de belangrijkste stad in Oost-Congo, aan de grens met Rwanda. Foto AFP

De Congolese rebellenbeweging M23 heeft vanochtend het vliegveld van Goma ingenomen, de belangrijkste stad in Oost-Congo. Dat heben rebellen en VN-functionarissen gezegd. De gevechten zetten de relaties tussen Congo en Rwanda verder onder druk, er is vrees voor een nieuwe Afrikaanse oorlog.

Rwanda steunt M23, maar het Rwandese leger is vooralsnog niet de grens overgestoken. Het Congolese leger schoot gisteren mortieren af op de Rwandese grensstad Gisenye en Rwanda schoot terug. „Rwanda schrikt terug voor directe inmenging, het wil zich niet in de slangenkuil Goma laten zuigen”, zei een Congo-expert in Goma vanochtend.

De val van Goma zal volgens de VN leiden tot een humanitaire ramp. Ruim 50.000 mensen, die eerder dit jaar ontheemd zijn door de strijd tussen het Congolese leger en de rebellen, zijn de kampen rond Goma ontvlucht. Schattingen over het aantal inwoners van Goma lopen uiteen van een half miljoen tot een miljoen.

M23 eist gesprekken met de regering. Rwanda steunt dat. Zondag werd door VN-bemiddeling een akkoord bereikt: M23 zou Goma niet aanvallen en de VN-vredesmacht zou de controle over de stad overnemen. Dit werd gisteren verbroken. „We weigeren onderhandelingen met M23”, zei de Congolese minister van Informatie. „Want Rwanda is verantwoordelijk, niet M23.”