Colombia wil niets weten van eenzijdig staakt-het-vuren FARC

Tanja Nijmeijer en de rest van het FARC-gezelschap lijken met de wapenstilstand vooralsnog dus weinig sympathie te hebben gekweekt bij de Colombiaanse regering. Foto Reuters / Desmond Boylan

De Colombiaanse regering beantwoordt het eenzijdige bestand van de FARC niet. De ervaring leert dat de beweging nooit woord houdt, zei minister van defensie Juano Carlos Pinzon vanochtend. Bovendien, zegt hij, heeft het Colombiaanse leger de grondwettelijke plicht om alle misdadigers die de grondwet overtreden te vervolgen.

De FARC kondigde gisteren aan het begin van vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering in Cuba aan alle sabotageacties en aanvallen op overheids- en particuliere eigendommen gedurende twee maanden op te schorten. Het gebaar moest “het voor een dialoog noodzakelijke begrip versterken”, zei de leider van de FARC-delegatie, Ivan Marquez.

Pinzon noemde de belofte van de FARC “erg moeilijk te geloven”. De FARC wilde in de voorbereidingen op de onderhandelingen al een wapenstilstand afspreken, maar de regering van president Juan Manuel Santos is daar niet op ingegaan. Volgens de regering heeft de guerrillabeweging wapenstilstanden in het verleden gebruikt om zich te versterken.

    • Jules Seegers