Clinton naar M-Oosten om escalatie te voorkomen

A mosaic of Jerusalem's Dome of the Rock is seen intact on a wall of a house destroyed in an Israeli airstrike on Gaza City, on November 20, 2012. Seven Palestinians were wounded in strikes on Gaza overnight, but no one was killed in the first night without fatalities since the Israeli air campaign began nearly a week ago. AFP PHOTO/MARCO LONGARI
A mosaic of Jerusalem's Dome of the Rock is seen intact on a wall of a house destroyed in an Israeli airstrike on Gaza City, on November 20, 2012. Seven Palestinians were wounded in strikes on Gaza overnight, but no one was killed in the first night without fatalities since the Israeli air campaign began nearly a week ago. AFP PHOTO/MARCO LONGARI AFP

Om een verdere escalatie tussen Israël en de Palestijnse organisatie Hamas te voorkomen, heeft de Amerikaanse president Obama vandaag met spoed minister van Buitenlandse Zaken Clinton naar het Midden-Oosten gestuurd. Clinton verliet een Aziatische top in Cambodja en zou vandaag nog de Israëlische premier Netanyahu spreken. Ze gaat ook naar Ramallah voor een ontmoeting met president Abbas en naar Egypte, maar niet naar de Gazastrook. Hamas wordt in het Westen niet als gesprekspartner erkend.

Israëlische troepen staan aan de grens met de Gazastrook, maar volgens de BBC zeggen Israëlische functionarissen dat een grondoffensief is uitgesteld in verband met de intensieve contacten, via Egypte, over een staakt-het-vuren. „Israël wil dat de gesprekken slagen, maar we zijn bereid om Gaza binnen te gaan”, zei een woordvoerder tegen de Britse omroep. De Egyptische premier Hisham Kandil zei gisteren dat een akkoord dichtbij kan zijn.

Een Amerikaanse regeringswoordvoerder herhaalde dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen en dat het aan Hamas is zijn raketbeschietingen te staken. Maar hij voegde eraan toe dat „we het allemaal eens zijn dat diplomatie de beste manier is om dit op te lossen”. Bij Israëlische luchtaanvallen zijn sinds woensdag 111 Palestijnen gedood, van wie de helft burgers. De VS weigerden gisteren in te stemmen met een verklaring in de VN-Veiligheidsraad, naar hun zeggen om de contacten over een bestand niet te hinderen. Rusland beschuldigde de VS ervan een veroordeling van Israël te blokkeren. (Reuters, AP)

Hamas verbetert positie; aanvallen op mediagebouwen: pagina 8