‘CDA-fractie Eerste Kamer laat zich niet koeioneren door Buma’

Sybrand Buma (CDA) tijdens het debat van de Regeringsverklaring eerder deze maand. Buma zei zondag dat de Eerste Kamerfractie van het CDA tegen de nivelleringsplannen zal stemmen. Foto ANP / Phil Nijhuis
Sybrand Buma (CDA) tijdens het debat van de Regeringsverklaring eerder deze maand. Buma zei zondag dat de Eerste Kamerfractie van het CDA tegen de nivelleringsplannen zal stemmen. Foto ANP / Phil Nijhuis Sybrand Buma (CDA) tijdens het debat van de Regeringsverklaring eerder deze maand. Buma zei zondag dat de Eerste Kamerfractie van het CDA tegen de nivelleringsplannen zal stemmen. Foto ANP / Phil Nijhuis

De CDA-fractie in de Eerste Kamer laat zich niet instrueren door partijleider Sybrand van Haersma Buma. Dat zei CDA-senator Gerrit Terpstra tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen die gisteren en vandaag in de Eerste Kamer plaatsvinden. “Wij hebben de afspraak dat wij als fractie zelf bepalen wat we willen”, aldus Terpstra.

Afgelopen zondag liet Buma in het programma Eva Jinek op Zondag weten dat de Eerste Kamer niet zal instemmen met de nivelleringsplannen van het nieuwe kabinet omdat het volgens het CDA slecht is voor de werkgelegenheid. De elf zetels van het CDA kunnen cruciaal zijn om het kabinet in de senaat aan een meerderheid te helpen.

Volgens Terpstra is het helemaal nog niet duidelijk of zijn fractie tegen het kabinetsbeleid zal stemmen dat de inkomensverschillen moet verkleinen.

“Wij zijn niet zomaar voor nivellering, of zomaar tegen. Je moet kijken wat de effecten van nivelleren zijn.”

Op blinde volgzaamheid hoeft Buma sowieso niet te rekenen:

“We hebben als CDA een groot verleden, waarin we [als Eerste Kamer-fractie] niet altijd automatisch deden wat de Tweede Kamer deed.”

CDA-senator in de Eerste Kamer, Gerrit Terpstra, wil zelf bepalen of de fractie instemt met de nivelleringsplannen van het nieuwe kabinet.

CDA-senator in de Eerste Kamer, Gerrit Terpstra, wil zelf bepalen of de fractie instemt met de nivelleringsplannen van het nieuwe kabinet. Foto ANP / Lex van LieshoutCDA-senator in de Eerste Kamer, Gerrit Terpstra, wil zelf bepalen of de fractie instemt met de nivelleringsplannen van het nieuwe kabinet. Foto ANP / Lex van Lieshout

Terpstra riep gisteren tijdens de Financiële Beschouwingen in herinnering dat het CDA vaker nivelleringspolitiek heeft gesteund.

“Er is nog nooit zo genivelleerd als tijdens het Kabinet Rutte I. Dat was voor de SP zelfs aanleiding om in de Eerste Kamer het belastingplan te steunen. Wij zaten toen zelf in dat kabinet.”

Frank de Grave: staatsrechtelijk is dit juist

VVD-senator Frank de Grave juichte de zelfstandige koers van Terpstra toe.

“Als hij zelf niet zo duidelijk was geweest, had ik hem in het debat gevraagd of de CDA-fractie in de Eerste Kamer soms een nieuwe woordvoerder had. Het zou staatsrechtelijk ook onjuist zijn geweest, als hij zomaar Buma was gevolgd.”

Net als Buma toonde Terpstra zich overigens wel kritisch over sommige kabinetsplannen. Zeker als die plannen leiden tot een hogere werkloosheid.

“We moeten in ieder geval geen maatregelen nemen die de werkloosheid alleen maar vergroten, zoals het geval was bij het zorgplan en weer is bij de nieuwste plannen voor de nivellering. Elementen die tot een hogere werkloosheid leiden zullen we trachten tegen te houden.”

Het CDA in de Eerste Kamer verzet zich ook tegen het voornemen van het kabinet om met 250 miljoen euro de gevolgen van onder meer de verkorting van de WW te verlichten. Dat bedrag was aanvankelijk bestemd voor investeringen in de infrastructuur.

Lees meer achtergronden bij dit onderwerp in de digitale editie vanmiddag.