Boekhouder Berlusconi gegijzeld

Alle Italiaanse kranten openen er vanmorgen mee: de korte gijzeling, vorige maand, van de man die de persoonlijke geldzaken regelde van Silvio Berlusconi, oud-premier, mediamagnaat en een van de rijkste mensen van Italië. In deze affaire overheersen vooralsnog de vraagtekens.

Slachtoffers zijn Giuseppe Spinelli en zijn vrouw Anna. Drie Italianen en drie Albanezen zijn gisteren aangehouden omdat zij op de avond van 15 oktober het echtpaar gijzelden in hun woning in Milaan. Zij dwongen Spinelli de volgende ochtend Berlusconi te bellen met een aanbod: filmpjes met belastend materiaal over Berlusconi’s voormalige bondgenoot Gianfranco Fini, in ruil voor 35 miljoen euro. Op de filmpjes zou te zien zijn hoe Fini aan magistraten vertelt dat hij Berlusconi in de problemen wil brengen en hun medewerking vraagt.

De gijzelnemers gingen weg toen zij de garantie hadden dat Spinelli Berlusconi zou spreken in zijn villa in Arcore. Later belden ze terug. Het is onzeker of ze geld hebben gekregen. De justitie vermoedt dat de bende acht miljoen euro in handen heeft gekregen. Pas de volgende dag lichtte Spinelli de politie in.

Spinelli regelde sinds 1978 persoonlijke geldzaken voor Berlusconi. Zo zorgde hij voor betalingen aan de meisjes die aanwezig waren op de ‘elegante diners’ van Berlusconi. In twee jaar bracht hij Berlusconi ongeveer 20 miljoen euro in contanten.