'Blijf ook op televisie een gewone jongen'

Keuringsdienst van Waarde. Puberruil. Wie inspireert KRO-presentator Ajouad El-Miloudi?

Op een feestje, ik stond te dansen, kwam hij naar me toe. Hé, zei hij, ik vind je écht een talent. Net een scène uit een film, want ik keek over mijn schouder of hij het tegen iemand anders had. Maar Ruud Hendriks had het tegen mij.

Ruud Hendriks. De oprichter van RTL in Nederland, directeur van NBC Superchannel. Directeur bij Endemol. Hij vond mij een talent!

Ik was net begonnen, ik was een broekie van 18 ofzo. Ik had een kinderprogramma gepresenteerd bij AT5, Basta! Ik vond het bizar dat hij een mening over mij had. Dat hij kennelijk wist wat ik deed.

We hebben daarna een keer samen wat gegeten. We zijn vrienden geworden. Het is een inspirerende man omdat hij zoveel gedaan heeft en altijd bezig is met nieuwe projecten. Niet voor het geld maar omdat hij het leuk vindt.

Het is niet een man die zegt wat ik wel en niet moet doen. Hij geeft wel af en toe een advies. Lees veel kranten, zei hij. Lees elke dag ten minste drie kranten. Zorg dat je net iets meer weet dan de mensen om je heen. Dat advies volg ik op. Ik lees zoveel mogelijk.

Hij zei ook dat ik mezelf moet blijven. Ik ben ook op televisie een gewone jongen. Mensen vinden dat ontwapenend. Ze zien iemand die hun buurjongen had kunnen zijn. Ik zou het ook moeilijk vinden om een rol te spelen. Ik kan eigenlijk alleen mezelf zijn. Vroeger waren de sterren op televisie onbereikbare figuren. Magisch bijna. Tegenwoordig is het meer: doe maar normaal, dat is gek genoeg. Geen kapsones.

Ik leerde van Ruud ook niet te veel onder de indruk te zijn van het televisiewereldje. Het is net als met de liefde, dacht ik toen zelf. Je moet wel willen, maar niet té graag. Dan lukt het niet. In het begin was ik best onzeker. Kan ik dit allemaal wel? Ik ben er ingerold, dit was geen droom die ik als kind al had.

Voor de buitenwereld lijkt het misschien alsof het vanzelf gaat. Maar het kost tijd voordat je je plekje hebt. Het is prettig om daar met een man als Ruud Hendriks over te praten. Hij heeft zoveel gezien en meegemaakt in de televisiewereld. Het is een drukbezet man. Hij hoeft geen snotneus van 25 te adviseren. Hij doet het wel.

    • Sheila Kamerman