Besloten informatiebijeenkomsten inwoners regio zaak-Vaatstra

Voor de inwoners van de regio waar Marianne Vaatstra woonde worden dinsdagavond twee informatiebijeenkomsten gehouden over de aanhouding van een verdachte in de moordzaak. Dat gebeurt in Zwaagwesteinde, waar Vaatstra vandaan kwam, en in Oudwoude, de woonplaats van de verdachte.

DRACHTEN - A.H. Bronsvoort (M) hoofdofficier van justitie, N.E. Kramers (L) korpschef van de poilitie Friesland en B. Bilker burgemeester van Kollumerland geven een persconferentie in verband met de recente aanhouding van een verdachte in de moordzaak van Marianne Vaatstra. ANP KOEN VAN WEEL
DRACHTEN - A.H. Bronsvoort (M) hoofdofficier van justitie, N.E. Kramers (L) korpschef van de poilitie Friesland en B. Bilker burgemeester van Kollumerland geven een persconferentie in verband met de recente aanhouding van een verdachte in de moordzaak van Marianne Vaatstra. ANP KOEN VAN WEEL Gisteravond stonden de oofdofficiers van justitie, de korpschef van de politie Friesland en de burgemeester van Kollumerland de pers tewoord, vandaag zijn de media niet uitgenodigd voor de bijeenkomsten. Foto ANP / Koen van Weel

Voor de inwoners van de regio waar Marianne Vaatstra woonde worden vanavond twee informatiebijeenkomsten gehouden over de aanhouding van een verdachte in de moordzaak. Dat gebeurt in Zwaagwesteinde, waar Vaatstra vandaan kwam, en in Oudwoude, de woonplaats van de verdachte.

Op de bijeenkomsten, waar de pers niet voor is uitgenodigd, kunnen inwoners vragen stellen aan justitie, politie en gemeente over de aanhouding. Ook willen de gemeenten inwoners de gelegenheid geven met elkaar in gesprek te gaan.

‘Psychiater stelde diagnose’

Gisteren werd bekend dat de 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude is opgepakt in de zaak. In het grootschalige dna-onderzoek dat werd gedaan onder achtduizend mannen leverde zijn DNA een match op. De destijds 16-jarige Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord. Justitie heeft benadrukt dat een dna-match niet betekent dat de man schuldig is. Hij heeft nog niet bekend.

De buurvrouw van S., Tjitske Dijkstra, beschrijft de verdachte in NRC Handelsblad als “eerlijk, betrouwbaar en degelijk”. Hij zou getrouwd zijn en twee thuiswonende kinderen hebben van rond de twintig jaar.

Dijkstra keek er wel van op dat hem enkele jaren geleden een boete van 750 euro werd opgelegd, omdat hij de auto van een boer in de buurt had gestolen. „Met de Volkswagen Passat reed hij ’s nachts met 140 door de buurt, toen de politie de achtervolging inzette.” Een psychiater concludeerde volgens haar destijds dat hij aan ‘dissociatieve fugue’ leed, een psychiatrische aandoening waarbij iemand met identiteitsproblemen voor een dreiging vlucht – letterlijk of figuurlijk.

De vader van Marianne Vaatstra wil graag praten met de verdachte in de moordzaak van zijn dochter. Bauke Vaatstra wil uit zijn eigen mond horen hoe de man tot zijn daad is gekomen, zei hij gisteravond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.