Behoedzaamheid Bayern München baart successen

Midden jaren zestig reisden bestuurders van een minuscule voetbalclub uit Zuid-Duitsland – Bayern München – noordwaarts naar Keulen, om het meest succesvolle team, 1FC Köln, van wat toen nog West-Duitsland was te bezoeken. Zij wilden leren hoe je een professionele sportclub moet leiden.

En leren deden ze. Bayern München heeft sindsdien de Bundesliga, de hoogste voetbalcompetitie van Duitsland, voortdurend gedomineerd.

De club heeft ook aangetoond dat de sport op een financieel succesvolle manier kan worden gerund. Bayern heeft twintig jaar op rij winst gemaakt. De omzet is in het seizoen 2011/2012 met 14 procent gestegen naar 332 miljoen euro, terwijl de winst vóór belastingen, rente en afschrijvingen met 63 procent is gestegen naar 69 miljoen euro. En Bayern heeft ook nog eens een kastegoed van 127 miljoen euro.

Goed toezicht en stabiele eigendomsverhoudingen zijn zeker belangrijk. De regels van de Bundesliga eisen dat ruim 50 procent van de stemhebbende aandelen in de betaaldvoetbalorganisatie in handen is van de club en haar leden.

Hierdoor wordt voorkomen dat naar sterrendom hunkerende Russische oligarchen, verveelde Amerikaanse zakenmensen of spilzieke Arabische sjeiks honderden miljoenen uitgeven aan het bij elkaar kopen van professionele teams op basis van risicovolle bedrijfsplannen.

Tevens worden beleggers van het private equity-slag erdoor op afstand gehouden. Behalve de club bezitten twee bedrijven (Adidas en Audi) elk ongeveer 9 procent van de aandelen in de club.

Bayern doet niet mee aan de sterrencarrousel die de norm is bij clubs als Real Madrid, Manchester United of (tot voor kort) AC Milan. Dit beleid is nóg een reden voor zijn financieel-economische succes. De club schuwt het aantrekken van spelers uit louter ijdelheid, heeft een succesvolle voetbalschool en betaalt minder exorbitante salarissen dan zijn buitenlandse concurrenten.

Bayern besteedt slechts 50 procent van zijn omzet aan spelerssalarissen. Bij de clubs in de hoogste Britse divisie, de Premier League, ligt dat gemiddeld op 70 procent, aldus Deloitte. Aan de inkomstenkant beperken de Duitse regels de overdreven afhankelijkheid van de clubs van tv-rechten, wat behoedzaam beleid bevordert.

Met deze aanpak zou de financiële macht van Bayern kunnen blijven groeien. De club is momenteel op zoek naar een derde externe investeerder die ongeveer 100 miljoen euro neer wil tellen voor een belang van 9 procent in het betaaldvoetbalbedrijf. Van een beursgang is nog geen sprake.

In de nabije toekomst zullen nieuwe regels voor financiële fair play van de Europese voetbalfederatie UEFA het de clubs moeilijker maken onverantwoord veel geld uit te geven. Zij zullen in het voordeel van Bayern uitpakken en de positie van de club in binnen- en buitenland versterken.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.

    • Olaf Storbeck