Beckham beëindigt avontuur LA: wordt het nu Parijs of Australië?

Daar gaat hij. David Beckham zegt na vierenhalf jaar gedag tegen de VS, waar hij het voetbal aanzienlijk populairder maakte. Foto AFP / Stephen Dunn

David Beckham houdt het voor gezien in Los Angeles. De Major League Soccer-club LA Galaxy zal het vanaf januari zonder zijn voorzetten en vrije trappen moeten doen. De reeds 37-jarige Becks wil nog één keer een nieuwe uitdaging.

De finale van de MLS, op 1 december tegen Houston Dynamo, wordt zijn laatste wedstrijd in de Verenigde Staten. Waar Beckham zijn loopbaan vervolgt, is nog niet bekend. Een jaar geleden was er een zeer hevige flirt met Paris Saint-Germain maar de laatste weken doemen geruchten op over een vertrek richting Australië. Beckhams management zei vrijdag echter dat de speler “niet van plan is” om in de A-League te gaan spelen. Een terugkeer naar de Engelse Premier League is ook niet uitgesloten.

De 115-voudig Engels international zegt een hele speciale tijd bij de LA Galaxy te hebben gehad:

“Maar ik wil nog een keer een uitdaging ervaren voordat ik stop met voetballen. Dit voelt echter niet als een afscheid van de MLS, aangezien ik eigenaar van een club wil worden. Voetbal kent geen grenzen in de VS en ik wil ook in de toekomst blijven helpen.”

LA Galaxy had al een eerbetoon klaarstaan:

Eén keer kampioen van Noord-Amerika

Beckham speelde vanaf 2007 zes seizoenen voor Los Angeles, waar hij van november 2007 tot augustus 2008 door Ruud Gullit getraind werd. Hij haalde met de club drie keer de eindstrijd van de MLS, waarvan hij er tot nu toe een won. Aan het eind van dat seizoen werd hij door supporters gekozen tot beste speler van de MLS.

De middenvelder was de eerste speler in de Amerikaanse voetbalcompetitie die onder een regeling viel die clubs in staat stelt uitzonderlijke voetballers te contracteren buiten het salarisplafond om waaraan elke ploeg zich moet houden. Na hem volgden spelers als Robbie Keane en Thierry Henry zijn voorbeeld.

Tijdens het verblijf van Beckham in de Verenigde Staten is de populariteit van de MLS elk jaar toegenomen. De huidige competitie telt negentien teams en trok dit seizoen een recordaantal toeschouwers. Los Angeles sloot vorig jaar mede dankzij Beckham de grootste tv-deal af in de historie van het Amerikaanse voetbal.

    • Jules Seegers